siła smaku

Penne z cukinią

14


Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego połączenia- serdecznie polecam! Na początku sceptycznie podchodziłam do sosu na bazie cukinii, ale to naprawdę trafiony smak! Polecam go także jako danie wege (oczywiście bez dodatku szynki). Jest to naprawdę szybkie danie, szczególnie jeśli używacie szatkownicy do starcia cukinii. Spróbujcie koniecznie, kiedy cukinia jest jeszcze młoda! Jeśli lubicie bardziej gęste sosy, odciśnijcie wiórki cukinii z nadmiaru soku- ja to pomijam, bo lubię kiedy z cukinii i śmietany na patelni robi się dużo sosu! Polecam!!

SKŁADNIKI:
  • jedna zielona cukinia startej na tarce o grubych oczkach (ok. 400 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz, suszona ostra papryka
  • opcjonalnie: boczek lub szynka- ok. 4 plastrów
  • ok. 300 g makaronu typu penne (lub innego)
  • oliwa do smażenia
Makaron ugotować al dente. W międzyczasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać przeciśnięty czosnek (i ewentualnie również szynkę) i wszystko chwilę przesmażyć. Dodać cukinię i udusić, aby zmniejszyła objętość. Na koniec dodać śmietanę i doprawić. Sos dokładnie wymieszać z makaronem. Podawać posypane żółtym serem lub parmezanem. 









14 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Uwielbiam taki makaron:)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie makarony ;]

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja probowalam i bardzo lubie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwialbiam makarony z cukinia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno posmakowałby mi taki makaron, bo bardzo lubię podsmażoną cukinię. Szczególnie młoda jest fajna, bo wtedy nie trzeba jej obierać, stara skórka bywa lekko twarda :-)
    Co do szybkości wykonania zaopatrzyłem się ostatnio w mandolinę do tarcia... Szybko się robi trochę mniej szybko zmywa ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale i tak na pewno wszystko zajmuje mniej czasu niz tradycyjne ścieranie na tarce i sprzątanie po tym ;)

      Usuń
  6. do tej pory jadłam makaron z podsmażaną cukinią, ale i takiego sosu muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię makaron z cukinią, ale do tej pory kroiłam spore kawałki, spróbuję takiej utartej i dodam śmietanki - będzie bardziej sosowo, a nie tak kawałkowo,

    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny blog ! Poza tym jadłam ostatnio właśnie makaron penne i jest naprawdę pycha !

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajny pomysł. Na pewno i z chęcią wypróbuję. Szybko i dobrze, to w sam raz dla nas :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy