siła smaku

Faszerowane jajka (na śniadanie)

10

Letnie poranki jeszcze bardziej niż zwykle sprzyjają długim śniadaniom. Do tego jeszcze młode, świeże warzywa i naprawdę nie ma dla mnie lepszego rozpoczęcia weekendu! Aktualnie jestem na przymusowym urlopie, więc bardzo długimi i leniwymi śniadaniami mogę także cieszyć się w tygodniu. 
Co do jajek faszerowanych- tak naprawdę można nafaszerować je wszelkimi dodatkami, w zależności oczywiście od okazji i preferencji konsumujących. Połączenie jednak twarożku, rzodkiewki i żółtek stworzyło naprawdę pyszną pastę! Jest idealne na śniadanie, lekkie i pożywne! Stanowi naprawdę dobrą alternatywę dla zwykłego twarożku. 


SKŁADNIKI:
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 3 łyżki twarożku
  • 2-3 rzodkiewki
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
  • koperek (świeży, ostatecznie suszony lub mrożony)
Jajka obrać, delikatnie przekroić na pół i wyjąć żółtka. Rzodkiewki umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do twarożku dodać rzodkiewki i żółtka, połączyć z łyżeczką jogurtu na pastę. Doprawić solą, pieprzem i koperkiem (lub innymi ulubionymi ziołami). Do jajek, w miejsce po żółtkach, nałożyć po łyżce pasty i wstawić do lodówki do schłodzenia (wystarczy 10- 15 minut). Przed podaniem wystawić na chwilę z lodówki, aby odtajały. Smacznego!

10 komentarzy: Leave Your Comments

  1. też bym chciała takie jajka! ale pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gdyby ktoś jeszcze przygotował mi takie śniadanko... Zwykle kończy się u mnie na pełnoziarnistej bułce i filiżance kawy. Muszę zmienić nawyki śniadaniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię faszerowane jajka, można przy nich popuścić wodze fantazji, a do tego są proste w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale pychotka:) gdybym tylko miała czas, aby przyrządzić sobie takie śniadanko w tygodniu...:) jajka wyglądają przepysznie :*

    OdpowiedzUsuń
  5. faszerowane jajka uwielbiam! :) wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. mniam! zazdroszczę przymusowego co prawda, ale wciąż urlopu :P no i leniwych długich śniadań, strasznie mi tego brakuje w tygodniu :( a jajeczkom mówię tak! w każdej postaci :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. super śniadanie:)daje dużo energii:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Może takie jajka są trochę staroświeckie, ale nic mnie to nie obchodzi, bo uwielbiam faszerowane jaja ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja właśnie dzisiaj zrobiłam paste jajeczną :D

    OdpowiedzUsuń
  10. zacne śniadanko :) Uwielbiam takie jajeczka, pieczywo i kawa... mmm... Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy