siła smaku

Placki z cukinią i kurkami

30

Idealne placki na lato- lekkie, delikatne i bardzo aromatyczne. Są naprawdę pyszne i nie wymagają długich przygotowań. Zamiast fety możecie użyć mascarpone lub naturalnego twarożku. Kurki - najlepsze świeże, można zastąpić mrożonymi (a ostatecznie pieczarkami). Placki podałam z najlepszym sosem czosnkowym z bardzo starego przepisu :)

 Przy okazji- mrozicie grzyby? Może ktoś chciałby, żebym podzieliła się moją metodą (a raczej metodą mojej babci :))?

SKŁADNIKI:
  • 1 duża cukinia
  • 2 spore garście świeżych kurek (mrożone trzeba najpierw rozmrozić i odsączyć nadmiar wody)
  • 2 łyżki fety
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki koperku 
  • pieprz
  • 1 spory ząbek czosnku

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o średnich (ale raczej większych oczkach). Wiórki oprószyć solą i odstawić do lodówki na około 15 minut, aby puściły sok. W tym czasie umyć grzyby, dobrze osuszyć i drobniutko pokroić. Do grzybów dodać cukinie, wbić jajko, dodać trzy łyżki mąki, fetę i koper. Wycisnąć ząbek czosnku i doprawić pieprzem (jeśli nie używacie słonego sera, placki należy także dosolić). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, do uzyskania jednolitej masy (ja zrobiłam to ręką). Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy i smażyć porcjami małe placuszki z obu stron do uzyskania złotego koloru. Podawać z sosem czosnkowym lub ziołowym jogurtem. 




Przy okazji: do smażenia placków użyłam oliwy z oliwek firmy Monini w sprayu! Do tej pory nie mogę w to uwierzyć, jak mogłam bez niej żyć i dlaczego wcześniej nikt nie wpadł, żeby oliwa była w sprayu :) To naprawdę genialny patent do kuchni!! Oliwy nigdy nie jest za dużo na patelni, bo z łatwością można dozować odpowiednią ilość. Szczególnie przydaje się przy patelniach, które nie potrzebują nadmiernego tłuszczu, bo ich powłoki nie przywierają. Po prostu przed rozgrzaniem patelni, spryskuję ją odrobiną oliwy i już! Używałam jej także do pieczenia kurczaka- wystarczyło spryskać udka, żeby przepięknie się upiekły.  Jest to mój aktualny "must have" w każdej kuchni! :) Na pewno znajdzie się w niej na stałe!!

30 komentarzy: Leave Your Comments

  1. mniam :) a kurka za mną już od dawna chodzą, ale w Szkocji nie mogę ich dostać :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że sezon kurkowy rozpoczęty! I to takim przepisem! Pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezon rozpoczęłam risotto z kurkami ;) Również polecam!! http://silasmaku.blogspot.com/2012/07/risotto-z-kurkami-i-rozmarynem.html

      Usuń
  3. Słodziutkie jest naczynko z sosem. =)
    A placuszki? Z chęcią bym takie wszamała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naczynka były cztery w zestawie i kosztowały kilka złotych w Piotrze i Pawle :)
      Placuszki jeszcze zostały- zapraszam!

      Usuń
    2. Dziękuje za namiar! =)

      Usuń
  4. kurki będą niestety dopiero we wrześniu jak pojade na Mazury i sobie nazbieram ;p
    uwielbiam jak wtedy przyszła teściowa specjalnie dla mnie robi w niedziele rano jajeczniczke z kurkami :) :P
    ale placuszki intrygujące na pewno wtedy wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajecznica z kurkami jest boska :) Fajna ta Twoja przyszła teściowa- tylko pozazdrościć :)

      Usuń
  5. Placki cukiniowe znam, ale z kurkami jeszcze nie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Podziel się sposobem na mrożenie koniecznie! Będę w tym sezonie pierwszy raz robić takie zapasy, więc skorzystam chętnie ze wskazówek. Żeby móc sobie takie placki usmażyć w środku zimy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie, że już niedługo na blogu :)

      Usuń
  7. Pyszny pomysł! Cukinii i kurek jeszcze nie łączyłem, ale w sumie dlaczego nie?? :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. te kurki są niezłą niespodzianką!

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam takie placuszki! wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Placki z kurkami, to nowość dla mnie. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Agnieszko, na takie połączenie jeszcze nie wpadłam... Śliczne zdjęcie:). Niby "tylko" placki, a AŻ placki:).
    W tym momencie stwierdzam, że otwieranie komputera po pracy, czy po 22, grozi otyłością..., bo ślinka cieknie i człek przyniósłby do komputera cokolwiek, byleby głód spowodowany oglądaniem zdjęć "zabić". Powinnam skończyć z tym procederem...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale nie powinnaś :) Jutro w pracy i tak wszystko spalisz! Gdybyś była bliżej napisałabym, że zapraszam, a tak nie będę robić smaków! Ale po Twoim torcie ja też mam ochotę na coś słodkiego! Ściskam!

      Usuń
    2. Jutro to ja mam tylko parę masażyków, gimn. kręgosłupa i pilates, nie ma gdzie spalić. Ale powiem Ci, że zjadłam tylko 3 ogórki i zaraz zmykam w poscielkę, jutro na 7.:(
      Śliczne nowe zdjęcie, Mała:)

      Usuń
    3. Dziękuję Ewelinko ;)

      Usuń
  12. Piękne podane placki Agnieszko!
    I pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  13. Genialne placuszki! I zdjęcia super:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Te oliwę w spray'u mam i korzystam z niej często. Świetnie też sprawdza się do pieczonych ziemniaczków;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm, kurki :D U mnie dziś pierwsze w tym roku, w postaci duszonej z ziemniaczkami :) Odkąd nie jeździmy na grzyby to właśnie kurki w lipcu robią za namiastkę duszonych grzybów, jakie wsuwało się we wrześniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie danie z ziemniaczkami tez na pewno przepyszne! :) Do września jeszcze trochę czasu, więc zdążycie się wybrać :) Ja też zamierzam w tym roku trochę zebrać sama! Mam takie 'kurkowe' miejsce :)

      Usuń
  16. O kurde ! Jestem taka głodna a ty mi nie pomogłaś! Muszę wypróbować twój przepis!

    U mnie też ostatnio pojawiło się coś od "kuchni", nowy post to jeziorowy outfit, zapraszam.

    Obserwujemy się ?? / natalia

    OdpowiedzUsuń
  17. Rewelacyjny przepis! na pewno wypróbuję! przy następnym przepisie z kurkami zapraszam do mojej akcji na Durszlaku, właśnie z kurkami :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Przyznam szczerze, że jestem beznadziejna w kuchni;) Dlatego podziwiam umiejętności kulinarne ;) Zapraszam do siebie http://annaantje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisy na moim blogu nie wymagają specjalnych zdolności kulinarnych :) Proponuję spróbować- gwarantuję, że będzie łatwiej, niż wygląda!! :)

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy