To najlepszy przepis na sos czosnkowy jaki jadłam! Połączenie go z jogurtem sprawia, ze jest lżejszy i pasuje do wielu dań! Dla mnie był dodatkiem do placków z cukinii i kurek. Równie dobrze pasuje do pizzy, wielu sałatek, a także kanapek czy dań mięsnych. Nie zapomnijcie o świeżym koperku i (koniecznie!) soku z cytryny. No i jeden minus- nie bardzo nadaje się na randki, to chyba, że jecie go wspólnie :)
SKŁADNIKI:
- czubata łyżka majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego (trochę mniej niż majonezu)
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- świeży koperek
- łyżeczka soku z cytryny
Majonez wymieszać z jogurtem, wycisnąć do majonezu ząbki czosnku. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, na koniec posypać wszystko koperkiem i dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce, wówczas sos robi się bardziej gęsty.
niedawno jadłam podobne placuszki z cukinią i sosem czosnkowym! smak bajeczny <3 pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSos czosnkowy to mój ulubiony do pizzy, zwłaszcza z ananasem :) Ale w domowym zawsze brakuje mi tej słodkiej nuty, którą mają sosy w pizzeriach ;)
OdpowiedzUsuńWiem o czym mówisz :) ale mi ta słodka nuta w sosach czosnkowych przeszkadza :) Słyszałam kiedyś, że po prostu robi się je na kremówce i dodaje trochę cukru pudru, ale nie chce mi się wierzyć :) Pozdrawiam!
UsuńPyszny sos!
OdpowiedzUsuńNa pewno go zrobię przy najbliższej okazji.
Sosy w pizzeriach są na polepszaczach,zagęszczaczach i słodzikach.
Nie polecam.
Może to właśnie jest tajemnica słodkiego posmaku sosów- słodziki! :) Ten jest pyszny i na pewno nie ma w nim żadnych polepszaczy ;)
Usuńrobię podobny, jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńteż robimy podobny, ale bez koperku;)
OdpowiedzUsuńluuuubie sos czosnkowy!
OdpowiedzUsuńTeż robię taki sosik, tylko bez koperku! pyszne!
OdpowiedzUsuńKoperek smakuje fantastycznie :) spróbuj następnym razem :)
Usuńteż taki robię, koperek nadaje dodatkowej lekkości. Pasuje bardzo dobrze do wegańskich kotlecików.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Uwielbiam taki sosik.
OdpowiedzUsuń♥
Świetny przepis!
OdpowiedzUsuńSos czosnkowy jest super, w sezonie grillowym nieoceniony, ja robię z jogurtem greckim(z lidla jest pyszny), jakoś koperku nie dodawałam, ale to nadrobię:)
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbowac bo moje dziecko uwielbia sosy czosnkowe.
OdpowiedzUsuńPoszukiwałam przepisu na sos czosnkowy i trafiłam na Pani bloga. Właśnie zrobiłam sos, jest po prostu genialny, bardzo mi smakuje :-) Oby przybywało takich super przepisów :-) Pozdrawiam serdecznie Aneta
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że sos smakuje ;)) Zapraszam częściej ;))!
Usuńdla mnie bez koperku-jeszcze lepszy z dodatkiem gęstej śmietany i kefiru lu,maślanki ,a majonezu znacznie mniej niż śmietany i tylko sól pieprz ew.jakieś włoskie zioła /jesli do pizzy/ i w dużo,dużo większych ilościach.
OdpowiedzUsuńJeżeli koperek to do tego tarty świeży ogórek ze skórką i ew. trochę twarożku ze śmietaną i czosnkiem-- ---mamy tzatziki.
Też na pewno jest pyszny, ale ja najbardziej lubię w proporcjach opisanych powyżej ;)) Pozdrawiam!! ;))
Usuńdla mnie bez koperku-jeszcze lepszy z dodatkiem gęstej śmietany i kefiru lu,maślanki ,a majonezu znacznie mniej niż śmietany i tylko sól pieprz ew.jakieś włoskie zioła /jesli do pizzy/ i w dużo,dużo większych ilościach.
OdpowiedzUsuńJeżeli koperek to do tego tarty świeży ogórek ze skórką i ew. trochę twarożku ze śmietaną i czosnkiem-- ---mamy tzatziki.