siła smaku

Tarta z malinami i kremem

28

Najprostsza tarta jaką do tej pory zrobiłam, a uwierzcie, że efekt przejdzie Wasze najśmielsze oczekiwania ;) Spód tarty zrobiony jest z herbatników Digestive, ale możecie użyć każdych innych kruchych ciasteczek. Krem tarty smakuje trochę "budyniowato", ale jest o wiele prostszy do zrobienia i nie wymaga takiego nakładu pracy jak przy ucieraniu jajek. Na wierzch maliny- lekko kwaskowate idealnie komponują się z bardzo słodkim kremem. Na pożegnanie wakacji to naprawdę pyszny przepis!
Serdecznie Wam polecam!!
źródło przepisu na krem: kwestia smaku


SKŁADNIKI:
  • opakowanie (225 g) ciastek digestive (o takich)
  • 125 g masła 
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml mleka skondensowanego słodzonego (jak to)
  • 2 jajka
  • pudełeczko malin (lub mniej w zależności od tego jak będziecie dekorować ciasto)
Wszystkie ciastka przełożyć do robota kuchennego (lub do woreczka) i zmiksować na drobno (lub roztłuc tłuczkiem do mięsa). Do pokruszonych herbatników dodać rozpuszczone masło (może być ciepłe) i rozetrzeć w palcach tworząc coś w rodzaju mokrego piasku. Przygotowanym 'ciastem' wylepić formę do tarty (wraz z brzegiem) i odstawić do lodówki. Przygotować krem: jajka chwilę rozkłócić mikserem w misce, następnie dodać mascarpone i zmiksować razem z jajkami, tak, aby nie było grudek. Do masy dodać skondensowane mleko słodzone (ja odmierzyłam ilość pojemniczkiem po mascarpone i proporcja była idealna) i ponownie wszystko zmiksować, żeby nie było grudek. Gotowy krem przelać ostrożnie na spód ciasta i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez około 20 minut (ja piekłam dłużej- najlepiej sprawdzić to  poruszając delikatnie foremką w piekarniku- jeśli masa nie będzie już płynna, a na wierzchu pojawią się lekko brązowe plamki jak przy creme brulee, znaczy, że krem jest gotowy). Na ciepłym kremie ułożyć owoce (dzięki temu lekko wtopią się i nie będą przewracały) i odstawić do ostudzenia. Zupełnie wystudzoną tartę wstawić do lodówki. Przed podaniem należy wyjąć tartę z lodówki, aby zdążyła się ocieplić. 



28 komentarzy: Leave Your Comments

  1. w ogrodku sporo malin, moze sie skusze na taka tarte! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie wygląda! zawsze urzekały mnie tak wyglądające tarty! a i smak zapewne nieziemnski:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmm... bardzo lubie maliny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. W prostych rozwiązaniach tkwi siła :):) Taką tartę mogłabym jeść na śniadanie, obiad i kolację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostrzegam jednak, że jest bardzo słodka ;)

      Usuń
  5. och slodkosci wszedzie kusza.....

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglada ta tarta Agus :)) Maliny kocham ogromnie wiec pozwolisz, ze sie poczestuje kawaleczkiem..? :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maju ależ oczywiście ;) częstuj się!!

      Usuń
  7. Pięknie ułożyłaś malinki :-)
    Przepis rewelacyjny, wypróbuje na pewno.
    A ze zdjęciami to zaszalałaś. Naprawdę ledwo powstrzymuje się przed zjedzeniem monitora...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję ;) i serdecznie polecam ten przepis!

      Usuń
  8. Pudełeczko malin w lodówce mam, więc chyba czas coś z nimi zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nie wykorzystywanie malin to grzech!
    a Ty wykorzystujesz je w naprawdę należyty sposób. jak? smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale dużo malin i jaka ładna forma :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tarta jest z firmy Sagaform ;) I bardzo jestem zadowolona z tego prezentu, bo sprawdza się idealnie przy pieczeniu ciast! http://www.fjorn.com/sagaform-season-pie-plate.html

      Usuń
  11. Słodka rozpusta na ostatnie dni lata...podoba mi się ten pomysł i mając w lodówce cały koszyczek malin, chyba wiem co z nimi zrobię :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mogę kawałeczek do kawki:-)?

    OdpowiedzUsuń
  13. Skuszę się na nią!

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudna tarta!
    Chciałabym wyróżnić Cię w zabawie Versatile Blogger Award, zerknij tu: http://incookingwetrust.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tarta wspaniale wygląda, na pewno była pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  16. Nominuję cię w zabawie The Versatile Blogger Award:D zajrzyj do mnie:D

    OdpowiedzUsuń
  17. mmmmm robię w weekend ! na Ciebie zawsze można liczyć :P

    OdpowiedzUsuń
  18. o matko ale własnie zgłodniałam przez Ciebie :p, przepis super, na pewno go wypórbuje:) Masz świetnego bloga, dodałam Cie do obserwowanych i na pewno będę wpadać :)

    OdpowiedzUsuń
  19. O rany! nie potrafię sobie wyobrazić tej rozkoszy dla podniebienia! Tarta, maliny, mascarpone... Nie wytrzymam, lecę do sklepu! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. wyglada genialnie :) oj zjadlabym kawaleczek :))

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy