siła smaku

Kurczak z pęczakiem i pieczarkami

13

W związku z tym, że mój ukochany aparat, musiał niestety trafić (w końcu!) do nikonowego szpitala, na moim blogu zrobił się tymczasowy przestój. Znalazłam jeszcze kilka niepublikowanych wpisów i zamierzam to teraz nadrobić, ale niestety nie będzie tego dużo. Za to kiedy wrócę już na dobre, będę mieć kilka niespodzianek! Nie mogę się już doczekać!! ;) (dziękuję G ;*)

Tym razem przepis na naprawdę szybki, jednogarnkowy (piekarnikowy) obiad. Przygotowania także nie zajmą Wam długo, a jestem pewna, że wszystkim miłośnikom kasz posmakuje! Do takiego dania wystarczy już tylko surówka i obiad gotowy! Plusem jest też to, że jeśli zostanie Wam coś na drugi dzień, z powodzeniem możecie zabrać takiego kurczaka ze sobą na lunch np. do pracy.


SKŁADNIKI:
(na 4 porcje)
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • 4-5 średnich pieczarek
  • puszka pomidorów bez skóry
  • sól, pieprz, suszony tymianek
  • oliwa z oliwek
  • pietruszka do dekoracji
Kaszę pęczak ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Pieczarki umyć, obrać (niekoniecznie, ale ja zawsze je obieram), i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać nieco oliwy i podsmażyć grzyby, aż cała woda odparuje. Doprawić suszonym tymiankiem (idealnie pasuje do grzybów). Kaszę odcedzić i wymieszać z przesmażonymi grzybami. Doprawić solą i pieprzem. Piersi umyć, oczyścić z błonek i naciąć od szerszej strony wzdłuż, tworząc kieszonkę. Do każdej kieszonki nałożyć farsz (w razie konieczności spiąć mięso wykałaczkami). Gotowe piersi obsmażyć na złoty kolor. W miedzy czasie pomidory z puszki zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Zrumienionego kurczaka przełożyć do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i zalać zmiksowanymi pomidorami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i piec przez około 35 minut, aż kurczak będzie upieczony, a sos zgęstnieje. Podawać z surówką.
Smacznego!

13 komentarzy: Leave Your Comments

  1. pyszna propozycja obiadowa! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobra kasza nie jest zła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję :) wiesz że mi ta tarta z malinami nie wyszła tzn jest dobra w smaku tylko że mi krem totalnie wsiąkł w spód ( pewnie za mało schłodziłam ) zrobię kolejne podejście i mocniej się przyłożę hehe ...kurczak wygląda nieziemsko <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jej Daguś, nie wiem co się stało... może za mało masła dodałaś do herbatników? Nie poddawaj się, na pewno następnym razem się uda ;) Odsyłam Cie też do oryginału z którego ja brałam przepis na krem: http://www.pl.ism.uw.edu.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=767&Itemid=31 może oryginalny przepis będzie lepiej wytłumaczony :) Ściskam!

      Usuń
  4. Świetne danie :D Z chęcią spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba jeszcze nigdy nie jadłem pęczaku, dasz wiarę?? :-) Takie śniadanie do pracy to ja bardzo chętnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bartoldzik nie mogę w to uwierzyć ;) Najwyższy czas to nadrobić, bo pęczak jest naprawdę pyszny! Ziarenka po ugotowaniu zostają jędrne i lekko twardawe, można z niego zrobić także pyszne 'pęczotto' czyli risotto z pęczaku ;)

      Usuń
  6. Muszę wypróbować ten przepis, uwielbiam tego typu dania;)

    Zapraszam do siebie na fan page'a https://www.facebook.com/pages/Anna-Antje/418882261488436

    OdpowiedzUsuń
  7. zdrowo i kurczak, czyli coś dla mnie:D

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm. wygląda smakowicie :D
    + właśnie robię naleśniki Twojego przepisu i dodaję do obserwowanych ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam w takim razie na wiadomość jak wyszły ;)

      Usuń
    2. ciasto najlepsze jakie dotąd robiłam :> tylko w obliczu mojej zachcianki podane z nutellą :D

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę, że smakowały ;) ps. ja też miewam zachcianki na nutellę :D (i to bardzo często!)

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy