siła smaku

Smażony makaron z kurczakiem i warzywami

8

Nikon niestety codziennie zawodzi mnie coraz bardziej! Po ponad dwóch tygodniach nie dostałam nawet kosztorysu naprawy, więc nie chcę myśleć ile zajmie sama naprawa. Gdybym miała polecić komuś Nikony jedynie przez pryzmat ich potencjalnej naprawy, zdecydowanie bym odradziła. Wiem, że inne wiodące marki ogarniają się z tym zdecydowanie szybciej! A nie sądzę, żeby mieli aż takie oblężenie serwisu, bo sama naprawa jest dość droga i wielu ludzi decyduje się na naprawę w nienikonowych punktach (tracąc gwarancję, ale oszczędzając sporo pieniędzy).

Po tym przy długim wstępie, zapraszam Was na makaron smażony z warzywami i kurczakiem. Przepis zaczerpnięty stąd, jest moim ulubionym! Bardzo spodobało mi się także użycie makaronu z 'chińskich zupek' jako tańszego zamiennika oryginalnych nuddli (jeśli przeczytacie składy, przekonacie się, ze to naprawdę wszystko to samo). Przepis pozwala też na zagospodarowanie resztek, znajdują się w lodówce. Kurczaka warto jest wcześniej zamarynować, aby był bardziej aromatyczny i dzięki temu podzielić przygotowania na etapy.
Serdecznie Wam polecam!

SKŁADNIKI:

  • 4 opakowania 'chińskiej zupki' lub ok. 250 g makoronu typu nuddle
  • 2 (podwójne) piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • ok. 6 średnich pieczarek
  • kilka (około 5-6 dużych) liści kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • sos sojowy (jasny lub ciemny)
  • olej lub oliwa do smażenia 
  • przyprawa do marynowania kurczaka (np.do potraw chińskich lub ostatecznie możecie zamarynować kurczaka w przyprawie z zupek chińskich)
  • szczypior do podania
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w kostkę, zamarynować w przyprawie (jw.) i odstawić do lodówki. Liście kapusty pekińskiej pokroić w poprzek w paseczki, paprykę i marchewke w słupki, a pieczarki w kostkę i odstawić. Makaron zalać wrzątkiem, aż cały zostanie przykryty wodą i odcedzić po około 3-4 minutach (aby zbytnio nie rozmiękł) i odstawić. W woku (lub dużej patelni) rozgrzać olej (lub oliwę) i podsmażyć pokrojonego kurczaka na złoty kolor. Przełożyć kurczaka do miski, a na patelnię dodać pokrojone warzywa i podsmażać, aż zmniejszą swoją objętość (dwukrotnie), a cała woda odparuje. Doprawić sporą ilością sosu sojowego, dodać kurczaka i wszystko razem przesmażyć, następnie dodać makaron i dokładnie wymieszać. W razie konieczności dodać więcej sosu sojowego. W tym miejscu powinno się dodać jajko, ale ja wolę jak makaron jest bardziej 'wilgotny', a dodanie jajka powoduje, że danie jest bardziej 'suche'. Przełożyć na talerze, posypać wierzch drobno pokrojonym szczypiorkiem.

A na przyszły tydzień dostaliśmy zaproszenie na przedpremierowy pokaz filmu ;) więc zamiast gotować, spędzimy romantyczny wieczór!

8 komentarzy: Leave Your Comments

  1. lubię ten makaron z zupek, jego wersja z warzywami i kurczakiem brzmi kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam smażony makaron ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie!
    zdecydowanie nie użyłabym makaronu z chińskich zupek.
    Moim zdaniem popsuje to wspaniałe danie.

    A tą naprawą w Nikonie to mnie przestraszyłaś.
    Wprawdzie mam nowy aparat,ale kto wie...Odpukuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię tego typu dania. Jednak pewnie też do ich przygotowania użyłabym klasycznych azjatyckich jajecznych noodli. Polecam Ci je :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oznaczyłam Cię w 'So Sweet Blog Award' u siebie na blogu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy26.9.12

    Mniam, ale to jedzonko smakowicie wygląda, napędziłaś mi smaka. Obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo podoba mi się to danie:D

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda rewelacyjnie :) takie proste a pewnie takie pyszne.. :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy