siła smaku

Świąteczny pieczony schab

12

Przepis na ten schab jest naprawdę prosty, ale gwarantuję, że sprawdzi się na świątecznym stole! Możecie go podawać  na zimno, pokrojonego w cieniutkie plasterki lub na gorąco jako danie obiadowe (na przykład z dodatkiem sosu). W każdej postaci smakuje równie pysznie! 

SKŁADNIKI:
  • kawałek schabu bez kości (ok. 80 dag - 1 kg)
  • oliwa z oliwek
  • sól gruboziarnista (1 łyżka)
  • łyżka pieprzu czarnego w ziarnach
  • 1,5 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
  • 1 łyżka ketchupu łagodnego
  • 5-6 plastrów szynki parmeńskiej lub cienko pokrojonego boczku (ja użyłam Jamon Curando- hiszpańskiej szynki z białych świń, którą dostałam od Kasi z Barcelony- dziękuję ;)
  • pół dużej cebuli
  • 1 średnie jabłko

Dzień wcześniej:
Mięso umyć, osuszyć i zamarynować: wlać dwie łyżki oliwy, dodać sól i pieprz w ziarnach, wlać sos sojowy i ketchup i  wszystko dokładnie wymieszać, a następnie natrzeć dokładnie mięso. Przełożyć do pojemnika, zamknąć i odstawić do lodówki na noc.

W dniu pieczenia:
Mięso owinąć plastrami szynki lub boczku (z góry i boki) i obwiązać sznurkiem do pieczenia, aby się trzymało. Naczynie do pieczenia posmarować oliwą. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego. Cebulę obrać i pokroić w pióra, jabłka obrać i pokroić w ósemki. Obłożyć mięso jabłkami i cebulą. Piec w temp. 180 st. C przez około godzinę pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywkę i dopiec jeszcze przez około 10-15 minut. (Im większy kawałek, tym dłużej należy mięso piec). Każdy piekarnik piecze inaczej, więc warto monitorować mięso podczas pieczenia i dostosować czas.


12 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Lubię taki kawał pysznie upieczonego mięsa!

    OdpowiedzUsuń
  2. ułaaaaa ale pięknie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się iście świątecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi smakować wyśmienicie! Mniam mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam pieczony schab -nie wyobrażam sobie bez niego świąt, moja mama zawsze go piecze:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale smakowicie wygląda! Zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy15.12.13

    Hiszpañska szynka" Jamon CURADO" ( nie curando! co oznacza pracujacy ) calkowiecie zmienia smak nie tylko schabu....ale mam nadzieje ze wyszedl przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za cenne uwagi ;) Ale to prawda- wyszedł przepyszny!

      Usuń