Przepis na ten schab jest naprawdę prosty, ale gwarantuję, że sprawdzi się na świątecznym stole! Możecie go podawać na zimno, pokrojonego w cieniutkie plasterki lub na gorąco jako danie obiadowe (na przykład z dodatkiem sosu). W każdej postaci smakuje równie pysznie!
SKŁADNIKI:
- kawałek schabu bez kości (ok. 80 dag - 1 kg)
- oliwa z oliwek
- sól gruboziarnista (1 łyżka)
- łyżka pieprzu czarnego w ziarnach
- 1,5 łyżki sosu sojowego (ciemnego)
- 1 łyżka ketchupu łagodnego
- 5-6 plastrów szynki parmeńskiej lub cienko pokrojonego boczku (ja użyłam Jamon Curando- hiszpańskiej szynki z białych świń, którą dostałam od Kasi z Barcelony- dziękuję ;)
- pół dużej cebuli
- 1 średnie jabłko
Dzień wcześniej:
Mięso umyć, osuszyć i zamarynować: wlać dwie łyżki oliwy, dodać sól i pieprz w ziarnach, wlać sos sojowy i ketchup i wszystko dokładnie wymieszać, a następnie natrzeć dokładnie mięso. Przełożyć do pojemnika, zamknąć i odstawić do lodówki na noc.
W dniu pieczenia:
Mięso owinąć plastrami szynki lub boczku (z góry i boki) i obwiązać sznurkiem do pieczenia, aby się trzymało. Naczynie do pieczenia posmarować oliwą. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego lub ceramicznego. Cebulę obrać i pokroić w pióra, jabłka obrać i pokroić w ósemki. Obłożyć mięso jabłkami i cebulą. Piec w temp. 180 st. C przez około godzinę pod przykryciem, następnie zdjąć pokrywkę i dopiec jeszcze przez około 10-15 minut. (Im większy kawałek, tym dłużej należy mięso piec). Każdy piekarnik piecze inaczej, więc warto monitorować mięso podczas pieczenia i dostosować czas.
mmmm < mniam >
OdpowiedzUsuńLubię taki kawał pysznie upieczonego mięsa!
OdpowiedzUsuńpysznie!
OdpowiedzUsuńułaaaaa ale pięknie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się iście świątecznie! :)
OdpowiedzUsuńMusi smakować wyśmienicie! Mniam mniam:)
OdpowiedzUsuńSmakowicie!
OdpowiedzUsuńuwielbiam pieczony schab -nie wyobrażam sobie bez niego świąt, moja mama zawsze go piecze:)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda! Zapisuję:)
OdpowiedzUsuńHiszpañska szynka" Jamon CURADO" ( nie curando! co oznacza pracujacy ) calkowiecie zmienia smak nie tylko schabu....ale mam nadzieje ze wyszedl przepyszny.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo za cenne uwagi ;) Ale to prawda- wyszedł przepyszny!
Usuń