siła smaku

Francuskie grzanki z szynką i serem

11
Moja kolejna propozycja śniadaniowa! Przepis na boskie grzanki francuskie wydaje mi się, że pochodzi od Nigelli, ale robię je już tak długo, że do końca nie pamiętam! Są naprawdę wspaniałe na początek dnia lub drugie śniadanie, idealnie sprawdzą się na pikniku (ale na pewno nie o tej porze roku ;)). Ja zapiekam je w grillu elektrycznym, ale w oryginale należy je usmażyć na sporej ilości masła na patelni. Obydwie wersje są naprawdę pyszne! Do ich przygotowania używam ciabatek (w tym przypadku miałam ciabatki cebulowe), ale dobrze wychodzą z kajzerek, czy innych bułek bez ziaren! Serdecznie je Wam polecam!


SKŁADNIKI:
(na 2 porcje)
  • 2 ciabaty lub inne bułki
  • spora łyżka musztardy francuskiej (tej na bazie ziaren gorczycy)
  • łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 4 plastry ulubionej szynki
  • 4 plastry żółtego sera
  • świeżo mielony pieprz
Musztardę wymieszać ze śmietaną i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Bułki przekroić wzdłuż na pół i obydwie połówki posmarować śmietaną z musztardą. Na jednej z nich ułożyć plastry szynki i sera i przykryć drugą połową. Gotowe kanapki zgrzać w grillu elektrycznym lub usmażyć na rozgrzanym maśle na patelni do rozpuszczenia żółtego sera. Podawać gorące!


11 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Wyglądają prze-mega-wyśmienicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I dokładnie tak samo smakuje ;)

      Usuń
  2. Mmm wspaniałość, uwielbiam <3 A wygląd bloga bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. lepiej bym tego nie ujęła ;)

      Usuń
  4. Wspaniałe śniadanie, zazwyczaj rano nie chce się szykować takich wspaniałości, ale w niedzielę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. weekend jest zawsze odpowiedni na pyszne i długie śniadania ;)

      Usuń
  5. świetny pomysł na drugie śniadanie, oj co ja bym dała, żeby ktoś mi takie zrobił:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyłączam się do tego życzenia ;)

      Usuń
  6. często robię podobne w tosterze. mmmm pycha :>

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy