siła smaku

Gofry wg. M.Roux

25
Czy można zacząć lepiej dzień niż od puszystych i chrupiących gofrów? Nie sądzę! Ten przepis jest idealny na śniadania w weekend- szybki i prosty, a gofry wychodzą bardzo chrupiące z zewnątrz i bardzo puszyste w środku! Jako dodatku możecie użyć do nich wszystkiego (dżemu, konfitury, owoców, bitej śmietany itd.) lub dodać do ciasta ekstrakt lub aromat i zjeść tylko z cukrem pudrem! To co przygotowujecie w weekend??  ;) 
Przepis pochodzi z książki "Jajka" autorstwa M. Roux.




SKŁADNIKI:
  • 160 g mąki pszennej (niepełna szklanka)
  • 1 łyżka drobnego cukru (ostatecznie pudru)
  • 1/4 kostki (50 g) masła
  • 2 jajka
  • szklanka (250 ml) mleka
  • szczypta soli
Masło rozpuścić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek do dwóch misek. Mąkę, cukier, masło i mleko wymieszać, dodać żółtka i roztrzepać trzepaczką. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą solą. Połączyć obie masy i delikatnie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać, wlewać ciasto porcjami i piec, aż gofry zrobią się brązowo- złote. Długość pieczenia jest zależna od mocy gofrownicy- ja swoje piekłam przez 7 minut. 
Smacznego!



25 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Uwielbiam te gofry :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    Basia

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaaaam! szkoda tylko, że moja gofrownica się popsuła :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam takie urzadzenie 3w1 toster, grill i gofrownica ;) nie jest to bardzo specjalistyczny sprzet ale do uzytku domowego w zupelnosci wystarczy ;)

      Usuń
  3. Fantastyczne! Miło tak zacząć dzień! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają na takie chrupiące! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gofry są strasznie kuszące ):

    OdpowiedzUsuń
  6. Pewnie, że można, ale gofry zaliczają się do grona tych najlepszych propozycji ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam gofry tak bardzo jak dawno ich nie jadłam ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyzszy czas nadrobic ;))

      Usuń
  8. gofry! jej zazdroszczę posiadania gofrownicy, zjadłabym sobie takiego cieplutkiego gofra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisalam wyzej warto zainwestowac w urzadzenie 3w1 ;) przydaje sie w kuchni i nie zajmuje wiele miejsca ;)

      Usuń
  9. wygladaja pysznie, najbardziej w gofrach lubie to, ze tak cudnie pachna ! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetyczne gofry, nie pozostaje mi nic innego jak wyjąć swoją gofrownicę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To na pewno dobry pomysł ;)

      Usuń
    2. Dzisiaj zrobiłam Twoje gofry, ale od razu z półtorej porcji. Wszystkie zostały zjedzone jeszcze gorące:) Pyszne!

      Usuń
  11. tak dawno już gofrów nie jadłam.. pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie dzisiaj goframi zakończyłam dzień;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy12.4.13

    Pomyliło mi się i dałam całe jajka, mam nadzieję, że wyjdą dobre :/

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy