Czy można zacząć lepiej dzień niż od puszystych i chrupiących gofrów? Nie sądzę! Ten przepis jest idealny na śniadania w weekend- szybki i prosty, a gofry wychodzą bardzo chrupiące z zewnątrz i bardzo puszyste w środku! Jako dodatku możecie użyć do nich wszystkiego (dżemu, konfitury, owoców, bitej śmietany itd.) lub dodać do ciasta ekstrakt lub aromat i zjeść tylko z cukrem pudrem! To co przygotowujecie w weekend?? ;)
Przepis pochodzi z książki "Jajka" autorstwa M. Roux.
SKŁADNIKI:
- 160 g mąki pszennej (niepełna szklanka)
- 1 łyżka drobnego cukru (ostatecznie pudru)
- 1/4 kostki (50 g) masła
- 2 jajka
- szklanka (250 ml) mleka
- szczypta soli
Masło rozpuścić i wystudzić. Żółtka oddzielić od białek do dwóch misek. Mąkę, cukier, masło i mleko wymieszać, dodać żółtka i roztrzepać trzepaczką. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą solą. Połączyć obie masy i delikatnie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać, wlewać ciasto porcjami i piec, aż gofry zrobią się brązowo- złote. Długość pieczenia jest zależna od mocy gofrownicy- ja swoje piekłam przez 7 minut.
Smacznego!
Uwielbiam te gofry :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Basia
Rowiez pozdrawiam ;))
UsuńMniaaaam! szkoda tylko, że moja gofrownica się popsuła :(
OdpowiedzUsuńJa mam takie urzadzenie 3w1 toster, grill i gofrownica ;) nie jest to bardzo specjalistyczny sprzet ale do uzytku domowego w zupelnosci wystarczy ;)
UsuńFantastyczne! Miło tak zacząć dzień! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyglądają na takie chrupiące! :)
OdpowiedzUsuńI byly ;)) :*
UsuńGofry są strasznie kuszące ):
OdpowiedzUsuńO tak!! ;)
UsuńPewnie, że można, ale gofry zaliczają się do grona tych najlepszych propozycji ;)
OdpowiedzUsuńMam takie samo zdanie ;)
Usuńuwielbiam gofry tak bardzo jak dawno ich nie jadłam ;p
OdpowiedzUsuńNajwyzszy czas nadrobic ;))
Usuńgofry! jej zazdroszczę posiadania gofrownicy, zjadłabym sobie takiego cieplutkiego gofra!
OdpowiedzUsuńTak jak pisalam wyzej warto zainwestowac w urzadzenie 3w1 ;) przydaje sie w kuchni i nie zajmuje wiele miejsca ;)
Usuńwygladaja pysznie, najbardziej w gofrach lubie to, ze tak cudnie pachna ! :)
OdpowiedzUsuńZapach jest obłędny!! ;)
UsuńApetyczne gofry, nie pozostaje mi nic innego jak wyjąć swoją gofrownicę.
OdpowiedzUsuńTo na pewno dobry pomysł ;)
UsuńDzisiaj zrobiłam Twoje gofry, ale od razu z półtorej porcji. Wszystkie zostały zjedzone jeszcze gorące:) Pyszne!
Usuńpyszne gofry.. ;)
OdpowiedzUsuńtak dawno już gofrów nie jadłam.. pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj goframi zakończyłam dzień;)
OdpowiedzUsuńPomyliło mi się i dałam całe jajka, mam nadzieję, że wyjdą dobre :/
OdpowiedzUsuńWyszły :) ??
Usuń