siła smaku

Krem miodowy z mlekiem skondensowanym

31
Przepyszny, słodki krem o mleczno- miodowym smaku i zapachu! Podobno przypomina cukierki mojego dzieciństwa- Werther's Original :) Nadaje się do tostów, gofrów, naleśników lub innych słodkości, albo po prostu do wybierania łyżeczką! Idealny na śniadanie! Spróbujcie, jeśli jeszcze nie mieliście okazji ;) Przepis pochodzi stąd.


SKŁADNIKI:
  • 160 g miodu
  • 50 g masła
  • 80 g mleka skondensowanego bez cukru
W rondelku o grubym dnie rozpuścić miód i masło. Kiedy się połączą, dodać mleko skondensowane i dokładnie wymieszać. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 10 minu, od czasu do czasu mieszając, aby krem się nie skarmelizował. Przelać do słoiczka i schłodzić. 



Z podanego przepisu wyszedł mi słoiczek i spora miseczka kremu.

31 komentarzy: Leave Your Comments

  1. bardzo fajny pomysł:)idealny tak jak pisałaś na śniadanie i do wypieków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Na śniadanie sprawdza się idealnie! :)

      Usuń
  2. robiłam dla przyjaciól na święta jako prezent..bajeczny,piekielnie słodki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest bardzo słodki, ale zupełnie mi to nie przeszkadza ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. o kurcze uwielbiam takie smaki, szybko uciekam do kuchni i robię sobie taki słodki słoiczek:D

    OdpowiedzUsuń
  4. zaintrygował mnie ten krem. ciekawostka, musi być fenomenalny do naleśników, o raju, aż mi się zachciało czegoś słodkiego!
    Pozdrawiam
    Monika
    P.S. jakiś czas mnie nie było u Ciebie, a tu tak pięknie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, bardzo dziękuję za miłe słowa! Cieszę się, że Ci się podoba! ;) Kremu spróbuj koniecznie!

      Usuń
  5. Pysznosci Aga :) Mam wlasnie mleko skondensowane. Moze sie skusze? :)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skuś się Maju! ;) I daj znać koniecznie jak Ci smakowało ;)

      Usuń
  6. Wydaję się być prostu do zrobienia. Miód i mleko to zdecydowanie moje smaki. Nie mogę się napatrzeć na zdjęcia, które robisz! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prosty przepis, tylko musisz uważać, żeby przy podgrzewaniu nie przypalić kremu i go nie skarmelizować ;) Dziękuję ;*

      Usuń
  7. straszliwie kusi mnie ten miód.

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm, smakowie :) piekna ta wstazeczka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. coś mi się wydaje, że posmakowałby mi ten krem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. dla mnie byłby trochę za słodki, ale jestem pewna, że moja mama by go pokochała ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetny kremik, cudnie wygląda w tym słoiczku :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Agnieszko, jakie tu zmiany ho, ho, ho... Zmiany na PIĘKNIE:)

    A kremik, od razu wiedziałam, że to od Anny:). I Ty tez mówisz, że pycha...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Ewelinko i cieszę się, że Ci się podoba! ;)

      Usuń
  13. Przypomniałam sobie pierwszą reklamę cukierków:) Co to było za szaleństwo, każde dziecko je chciało:) Jeżeli tak smakuje ten krem, z pewnością go przygotuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też pamiętam reklamę z dziadkiem i wnuczkiem ;)

      Usuń
  14. Pamiętam Werther's Original do dizś. Cudowny smak i można je było ssać tak długo i namiętnie :) Świetny pomysł na krem. Z chęcią dodam łyżeczkę do porannej owsianki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to wgłębienie w cukierku ... ;) Boski smak!

      Usuń
  15. Moje dzieci uwielbiają różnego rodzaju smarowidła na bułeczki, przeważnie czekoladowe, ale ten przebije swym smakiem wszystkie kupione kremy! Zrobię go jeszcze dzisiaj.

    OdpowiedzUsuń
  16. O jaaaa, ale słodycz! Bardzo fajny sos. Ciekawy pomysł na prezent :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak idealnie nadaje się na prezent!! ;)

      Usuń
  17. Ciekawie musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy