siła smaku

Zupa ogórkowa

10
Bezapelacyjnie moją ulubioną zupą jest pomidorowa :) Przygotowuję ją przynajmniej raz w tygodniu, w zależności od upodobania- z makaronem, ryżem lub lanymi kluskami. W przerwach pomiędzy pomidorówkami gotuję też inne zupy! Bardzo często pada na ogórkową z ogórków kiszonych. Spotkałam się już z różnymi odmianami tej zupy (między innymi z przepyszną ogórkową z dodatkiem ryżu), jednak ja zawsze przygotowuję ją według jednego, sprawdzonego przepisu. Przepis ten nie pochodzi z żadnej książki kucharskiej, jest jedynie wynikiem moich różnych prób i eksperymentów. Jeśli nigdy wcześniej nie dusiliście ogórków z masłem- spróbujcie je przygotować w ten sposób do zupy! Daje naprawdę pyszny rezultat! Moim zdaniem najlepsza ogórkowa wychodzi na żeberkach, ale rodzaj bulionu jakiego użyjecie zależy od Was! Ostatecznie możecie użyć gotowego.


SKŁADNIKI:
  • ok. 1,5 litra wywaru z warzyw i żeberek* (jeśli Wasz wywar jest zbyt tłusty, możecie użyć mniejszej ilości wywaru i dolać resztę wody)
  • 0,5 kg ogórków kiszonych + kwas z ogórków
  • 2 duże marchewki
  • 4 duże ziemniaki
  • czubata łyżka masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (18%)
  • sól, pieprz
*Wywar przygotować tak jak rosół: zagotować wodę z żeberkami, odszumować, dodać obraną włoszczyznę (marchew, pietruszka, por i seler) doprawić solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim i gotować, aż warzywa będą miękkie. Przecedzić, usuwając włoszczyznę i mięso. Tak przygotowany wywar można zamknąć na gorąco w słoikach (i przechowywać do tygodnia w lodówce) lub zamrozić i wykorzystać później.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać wywarem (można rozcieńczyć wodą), zagotować i gotować przez około 10-15 minut. W tym czasie zetrzeć ogórki na tarce o małych lub średnich oczkach, przełożyć do rondelka z grubym dnem, dołożyć łyżkę masła i dusić na wolnym ogniu, aż płyn odparuje (ok. 10 minut), od czasu do czasu mieszając. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Następnie przełożyć do wywaru z ziemniakami ogórki i marchewkę, dokładnie wymieszać i gotować przez około 10 minut. Jeśli zupa nie jest wystarczająco kwaśna, można dodać filiżankę kwasu z ogórków (ja zawsze dodaję). Doprawić solą i pieprzem, dodać śmietanę, zahartowaną wcześniej w kubeczku z niewielką ilością zupy i ponownie zagotować, ale już nie gotować. Przed podaniem można posypać koperkiem. Smacznego! 


10 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Lubię bardzo :) Ja tylko robię z taką różnicą, że miksuję ogórki bo mój synek nie lubi jak mu pływają takie utarte ;) i dodaję 2 ząbki czosnku.
    A dziś pomidorówka, raz w tygodniu obowiązkowo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuję następnym razem zrobić coś ala krem - to może być naprawdę pyszne!

      Usuń
  2. Moja ulubiona ogórkowa! :) Nigdy za to nie próbowałam podduszać ogórków na maśle- na pewno następnym razem tak spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubie ogorkowa i nawet ostatnio mialam ochote, a dawno nie robilam. Twoj przepis jest cudowny i nada sie jak znalazl :)

    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Koniecznie daj znać jak wyszło :)

      Usuń
  4. mmm ;) pyszna klasyka w miseczce ;) ja też lubię dodać do zupki wodę z ogórków ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daje ten kwaskowaty, ostrzejszy smak ;)

      Usuń
  5. Bardzo lubię zupę ogórkową. Od kilku lat kiszę już starte ogórki co bardzo usprawnia gotowanie i wydaje mi się, że zupa jest lepsza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! To zdecydowanie ułatwia pracę ;) Ja nie kiszę startych, tylko takie pokrojone w kostkę! Dzięki temu zupa jest gotowa w kilkanaście minut! Pozdrawiam :)

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy