siła smaku

Klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem

27
Poniższy przepis jest dla mnie zdecydowanie czymś w rodzaju 'comfort food': ciepłe,pożywne i nadające się do jedzenia przed telewizorem, pod kocem z książką itd. Przygotowanie zajmuje chwilę, jednak sos musi się trochę pogotować (ale nawet nie wymaga mieszania). Przepis pochodzi z książki "Nigella gryzie" Nigelli Lawson, ale ja znalazłam go tutaj. Gotowe pulpety, po wystudzeniu, można zamrozić w szczelnie zamykanym pojemniku i rozmrażać przez noc w lodówce. Dzięki temu obiad będzie gotowy, gdy nie będziecie mieć czasu na gotowanie ;)
Polecam!!


SKŁADNIKI:
(źródło)

  • 500 g mielonej wieprzowiny z szynki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 3 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżeczka soli
na sos:
  • 400 g pomidorów z puszki w całości
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka parmezanu
  • sól, pieprz, cukier
dodatkowo:
  • makaron typu spaghetti/ bucatini
  • parmezan do posypania
Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, 2 łyżki parmezanu, doprawić solą i oregano i dokładnie wymieszać. Dodać tyle bułki tartej, aby mięso było zwięzłe i łatwo się lepiło (około 3 łyżek). Z mięsa ulepić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.
Cebulę drobno pokroić. W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło i oliwę, dodać cebulę, przecisnąć czosnek i dodać oregano. Podsmażyć na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodać pomidory z puszki i chwilę rozgotować pomidory. Kiedy pomidory się rozgotują, garnek zdjąć z ognia i  cały sos zblendować. Do zmiksowanego sosu dodać mleko i pół szklanki wody, zamieszać i postawić na średnim ogniu. Pulpeciki pojedynczo wkładać do garnka, nie mieszać, żeby się nie rozpadły. Gotować przez około 30 minut. Sos doprawić solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Podawać z makaronem, posypane parmezanem.
Smacznego!

27 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Przesmacznie wyglądają!
    Bardzo lubię klopsiki.
    To uniwersalne danie.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Amber! Te są naprawdę pyszne!

      Usuń
  2. najlepsze dania świata ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. prawie jak spaghetti :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawie... ale moim zdaniem sos się naprawdę różni! Spróbuj Kaziku :*

      Usuń
  4. też robię takie dania czasem, lubię klopsiki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli jeszcze nie próbowałaś, zrób te z przepisu Nigelli :) Jak zwykle nie zawiodła!

      Usuń
  5. Oo tak, typowy comfort food :) Musiało być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było :) Część poszła do mrożenia i zjedliśmy je kiedy nie było czasu na gotowanie :)

      Usuń
  6. idealny pomysł na obiadek ;d

    OdpowiedzUsuń
  7. Robię klopsiki w sosie pomidorowym, ale w Twojej wersji są zupełnie inne i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To już wiem, co ugotujemy ze Stasiem w weekend! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię potrawki w sosach pomidorowych.. gdybym nie była wege to i na klopsiki bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można by było przygotować jakaś wege wersję klopsików i również byłoby pysznie ;)

      Usuń
  10. Ale smaczny pomysł na obiad!
    I wcale nie taki trudny do przygotowania :)
    Patrząc na twoje dania i przepisy, robię się głodna na sam widok, są świetne i wydaję mi się, że warte spróbowania!
    Pełen podziw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa ;) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  11. Zrobiłam, troszkę zmieniłam pod siebie przepis, ale pomysł świetny! Pyszne było, na pewno jeszcze nie raz zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowały ;)) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. Anonimowy18.3.14

    Witam. Po raz kolejny sięgnęłam po ten przepis-ja i mój synek zjadamy się aż nam się uszy trzęsą. Sos jest rewelacyjny :) Pozdrawiam.Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu! Bardzo się cieszę, że i Tobie i Synkowi smakują ;) Ja też podzielam Wasze zdanie- uwielbiam ten sos ;)) Pozdrowienia dla Ciebie i Synka!

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy