siła smaku

Masło ziołowo- czosnkowe

13
Obiecałam na fb siły smaku, że następny przepis jaki się pojawi będzie na rybę w cytrynowej panierce, ale to danie nie wyszłoby tak pyszne bez ziołowo- czosnkowego masła, które stanowi jego idealne uzupełnienie! Masło użyte w przepisie musi być miękkie (więc trzeba je wcześniej wyjąć z lodówki), a po skończeniu musi do lodówki wrócić, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Dlatego na jego przygotowanie poświęćcie chwilę wcześniej.
Masło idealnie podkreśla smak ryby, ale może być użyte do kanapek, tostów, zapiekanek, wytrawnych gofrów, krakersów i wszystkiego co przyjdzie Wam do głowy! Nie smażyłabym na nim, ze względu na ilość ziół, ale myślę, że spokojnie nadawałoby się do wymieszania np. z jajecznicą, czy rozpuszczenia na krwistych stekach!
I jeszcze jedno: ja użyłam koperku i natki pietruszki, ale możecie je przygotować ze swoimi ulubionymi ziołami i dowolnie je mieszać.


SKŁADNIKI:
  • 100 g masła
  • 3 łyżki grubo posiekanego koperku
  • 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
  • 1 duży ząbek czosnku (lub dwa mniejsze)
  • sól, świeżo mielony pieprz
Wszystkie składniki umieścić w pojemniku robota kuchennego lub blendera (masło musi być miękkie) i zmiksować na gładką masę.
Wersja bez blendera: Miękkie masło przełożyć do miseczki. Koperek i natkę bardzo drobno posiekać i dodać do masła. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do masła. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.

Gotowe masło przełożyć do miseczki lub zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby dobrze się schłodziło. Masło możecie przechowywać do tygodnia w lodówce.
Smacznego!


13 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Uwielbiam to masło!
    A do ryby pasuje idealnie.
    Smakowicie rozpoczęta sobota...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na śniadanie wymieszałam łyżkę tego masła z gorącą jajecznicą- wyszło przepysznie! :) Udanego weekendu!

      Usuń
  2. bardzo lubię takie masła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie masło, jest idealne do grzanek! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo podoba mi się takie połączenie smaków. To lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a tutaj jak zwykle coś smakowitego i praktycznego na co dzień ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo ;) jest mi niezmiernie miło!!

      Usuń
  6. już się nie mogę doczekać ryby z grilla, do której takie masełko byłoby idealne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo tak!! do ryby jest boskie! zapraszam jutro po przepis ;)

      Usuń
  7. ulala już widzę kawałek bagietki z piekarnika z takim masełkiem :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy