Masło idealnie podkreśla smak ryby, ale może być użyte do kanapek, tostów, zapiekanek, wytrawnych gofrów, krakersów i wszystkiego co przyjdzie Wam do głowy! Nie smażyłabym na nim, ze względu na ilość ziół, ale myślę, że spokojnie nadawałoby się do wymieszania np. z jajecznicą, czy rozpuszczenia na krwistych stekach!
I jeszcze jedno: ja użyłam koperku i natki pietruszki, ale możecie je przygotować ze swoimi ulubionymi ziołami i dowolnie je mieszać.
SKŁADNIKI:
- 100 g masła
- 3 łyżki grubo posiekanego koperku
- 2 łyżki grubo posiekanej natki pietruszki
- 1 duży ząbek czosnku (lub dwa mniejsze)
- sól, świeżo mielony pieprz
Wszystkie składniki umieścić w pojemniku robota kuchennego lub blendera (masło musi być miękkie) i zmiksować na gładką masę.
Wersja bez blendera: Miękkie masło przełożyć do miseczki. Koperek i natkę bardzo drobno posiekać i dodać do masła. Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do masła. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać.
Gotowe masło przełożyć do miseczki lub zamykanego pojemnika i wstawić do lodówki na minimum 30 minut, aby dobrze się schłodziło. Masło możecie przechowywać do tygodnia w lodówce.
Smacznego!
Uwielbiam to masło!
OdpowiedzUsuńA do ryby pasuje idealnie.
Smakowicie rozpoczęta sobota...
Na śniadanie wymieszałam łyżkę tego masła z gorącą jajecznicą- wyszło przepysznie! :) Udanego weekendu!
Usuńbardzo lubię takie masła:)
OdpowiedzUsuńja też ;)
Usuńlubię takie masło, jest idealne do grzanek! :)
OdpowiedzUsuńpasuje do wielu dań ;)
UsuńBardzo podoba mi się takie połączenie smaków. To lubię :)
OdpowiedzUsuńlubię :)
OdpowiedzUsuńa tutaj jak zwykle coś smakowitego i praktycznego na co dzień ;D
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo ;) jest mi niezmiernie miło!!
Usuńjuż się nie mogę doczekać ryby z grilla, do której takie masełko byłoby idealne
OdpowiedzUsuńoo tak!! do ryby jest boskie! zapraszam jutro po przepis ;)
Usuńulala już widzę kawałek bagietki z piekarnika z takim masełkiem :)
OdpowiedzUsuń