Na blogu pojawiły się już dwa inne ciasta marchewkowe, ale tamte przepisy zdecydowanie różnią się od poniższego. Przez dodatek ananasa i orzechów to ciasto nie jest typowym marchewkowym wypiekiem, a słodkim owocowo- warzywnym ciastem z lekką orzechową nutą. Dla mnie to typowo jesienne smaki, ale na obecną porę roku także się sprawdzi. Nie zapomnijcie o miękkim kremie twarożkowym- idealnie uzupełnia ciasto, chociaż sprawia, że to mega słodki wypiek! Serdecznie Wam polecam!
SKŁADNIKI:
- 115 g mąki pszennej
- pół szklanki białego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- po 1/4 łyżeczki korzennych przypraw: zmielone goździki, gałka muszkatołowa, zmielonego ziela angielskiego
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1 (ubita) szklanka marchewki (startej na tarce o średnich oczkach) - użyłam trzech średnich marchewek
- pół szklanki posiekanych ananasów
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sodę i proszek. Wsypać wszystkie przyprawy: cynamon, goździki, gałkę i ziele i dodać szczyptę soli. Wszystkie suche składniki wymieszać. W drugiej misce jajka rokłócić z olejem i wlać do suchych składników. Dodać marchewkę, posiekane ananasy i orzechy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę (ja użyłam okrągłej o średnicy 24 cm, ale możecie użyć mniejszej lub kwadratowej, wówczas ciasto będzie wyższe) wysmarować masłem i wysypać mąką. Przełożyć ciasto do formy i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka (wbić drewniany patyk do szaszłyków w ciasto i po wyjęciu sprawdzić, czy nie jest mokry). Ciasto wystudzić po wyjęciu z piekarnika.
Masa twarożkowa:
- 300 g serka śmietankowego (użyłam Arla Buko)
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 6 łyżek masła
- łyżeczka esencji z wanilii
Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie zmiksować, żeby nie pozostały grudki. Krem wyłożyć na wystudzone ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki, aby stężał (krem i tak pozostaje dosyć miękki).
Smacznego!
Marchewkowe ciasta są wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńPodpisuję się pod tym ;)
UsuńKocham marchewkowe ciacha :)
OdpowiedzUsuńja też :D
UsuńUwielbiam takie ciasta! Marchewka i ananas w wypiekach, to doskonałe połączenie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa też je bardzo lubię :) Również pozdrawiam :*
Usuńteż jestem wielką fanką marchewkowych!:) pięknie wygląda
OdpowiedzUsuńJa też lubię marchewkowe wypieki- są bardzo aromatyczne i korzenne :)
UsuńPiekłam, jest pyszne! Twoje zdjęcia są cudowne!
OdpowiedzUsuńTakie hawajskie bym powiedziała :) Rewelacja!
OdpowiedzUsuńW sumie trochę tak :D Chociaż nie wiem, czy oni tam pieką marchewkowe ciasta ;) Ale z ananasem na pewno!
Usuńdozwolona jest zamiana na inny olej.? ;)
OdpowiedzUsuńMyślę, że bez problemu możesz użyć takiej samej ilości oleju słonecznikowego ;) Z pestek z winogron itd. bym nie ryzykowała bo ma charakterystyczny smak, który zostaje w cieście ;) Pozdrawiam!
Usuńale mnie teraz naszło na ciacho marchewkowe :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj tego przepisu ;) bedzie Ci smakowac ;)
Usuńświetne , zdrowe marchewkowe <3
OdpowiedzUsuńZostało coś dla mnie?:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńNemi, jeszcze jeden kawałeczek uchował się w lodówce- zaprasszam serdecznie! Również pozdrawiam ;)
Usuńto moje ulubione ciasto ale dawno go nie robiłam... eeh ;)
OdpowiedzUsuńNajwyższy czas nadrobić zaległości ;) Ściskam!
Usuńteż go ostatnio robiłam :) Bardzo nam smakowało :)
OdpowiedzUsuńRobiłam je i było rewelacyjne :) muszę je kiedyś powtórzyć :)
OdpowiedzUsuńCzy ananas ma być świeży czy z puszki?
OdpowiedzUsuń(Marzena)
Ja używałam z puszki, ale moze byc i świeży ;))
Usuń