siła smaku

Konfitura z karmelizowanej, czerwonej cebuli

18
Konfitura z karmelizowanej cebuli to wspaniały dodatek do mięs, sosów, serów czy warzyw. Uwielbiam ją na ciepłych kanapkach i jako składnik hamburgerów. Przygotowania moich domowych hamburgerów (przepis już niedługo) zaczęłam właśnie od konfitury! Nie wymaga dużo pracy: wystarczy obrać i pokroić cebulę, a później mieć na oku patelnie na której się smaży. Żeby uzyskać bardziej słodkawy smak, tym razem dodałam łyżkę dżemu żurawinowego. To połączenie smakuje mi zdecydowanie bardziej od tradycyjnej konfitury. Serdecznie Wam polecam!


SKŁADNIKI:
  • 3 duże czerwone cebule
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/4 szklanki octu winnego czerwonego
  • 3/4 szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka dżemu z żurawiny (użyłam domowego)
Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę i dodać cebulę (ja w tym momencie doprawiam solą, dzięki temu cebula się nie spali) i dusić na wolnym ogniu, aż cebula zmięknie. Następnie dodać 2 łyżki brązowego cukru, wymieszać i chwilę poddusić. Ocet winny wymieszać z wodą i wlać na patelnie. Wymieszać i dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około godzinę, aż woda wyparuje, a cebula nabierze gęstej konsystencji. Na koniec dodać łyżkę dżemu żurawinowego i doprawić do smaku pieprzem. Przełożyć do słoika i wystudzić przed wstawieniem do lodówki. Przechowywać w lodówce do tygodnia. 
(Moim zdaniem lepiej jest usmażyć mniejszą porcję częściej, niż więcej za jednym razem, bo jednak na świeżo smakuje lepiej). 


18 komentarzy: Leave Your Comments

  1. moj ulubiony dodatek do miesa :) swietny pomysl z tym dzemem, sprobuje nastepnym razem. ja dodaje jeszcze czerwone wino i sliwki suszone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ooo ze śliwkami musi być równie pyszne :) następnym razem spróbuję Twojej wersji :)

      Usuń
  2. Jest pyszna. Robiłam kiedyś ale bez żurawiny. Twój sposób na konfiturę z cebuli wydaje się być jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj koniecznie :) jest pysznie!

      Usuń
  3. Ja też robię bez żurawiny, muszę spróbować Twojej wersji...zapowiada się ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daj koniecznie znać jak wyszło i czy Ci smakowało ;)

      Usuń
  4. Karmelizowaną cebulę mogę wyjadać łyżeczką - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio też! ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. fajny pomysł, czuję że na świezym pieczywie bardzo mi taka konfitura smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak! to dobre połączenie!! ;)

      Usuń
  6. intryguje mnie ta konfitura! już od jakiegoś czasu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda zrób- nie pożałujesz ;))

      Usuń
  7. i do hot dogow jak znalazl ;)

    Ps . czekam na przepis na hamburgery !

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam karmelizowaną czerwoną cebulę, prawdziwy burger z wołowiną czy nawet kurczakiem bez niej jest bez smaku! weszłąm na Twojego bloga ponieważ szukałam przepisu na klopsiki z indyka... i przepadłam. Siedzę, przełykając ślinke. Piękne zdjęci i apetyczne przepisy. Będę zaglądać :)muszę wypróbowac kilka przepisów !

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy