Dziś zapraszam Was na burgery z łososia z dodatkiem szpinaku i ryżu. Mogą one stanowić samodzielne danie (oprócz dodatku np. surówki niczego już nie potrzebują) lub z tzatzikami przygotujcie je w formie burgerów. Są naprawdę sycące i pyszne, nawet po podgrzaniu! Gotowe (i wystudzone) możecie zamrozić na później :)
Serdecznie Wam polecam!
(źródło: kwestia smaku)
- 250 g filetu z łososia
- 1 torebka ryżu
- ok. 125 g mrożonego szpinaku (lub świeżego)
- 1 jajko
- 2 łyżki natki pietruszki i koperku (lub inn ych ulubionych ziół)
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i odstawić do wystudzenia. Szpinak rozmrozić na patelni, odparować całą wodę i odstawić do wystudzenia. Filety umyć, oczyścić i odciąć skórę. Mięso ryby bardzo drobno pokroić i wrzucić do miseczki. Wymieszać rybę z wystudzonym ryżem, dodać szpinak, wbić jajko i doprawić solą, pieprzem i gałką oraz ziołami. Dodać dwie łyżki oliwy i dokładnie wymieszać ręką. Uformować kotlety wielkości ręki i obsmażyć partiami na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Wszystkie usmażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. przez około 7-10 minut. Podawać gorące!
Smacznego!
Smacznego!
Wyglądają naprawdę apetycznie
OdpowiedzUsuńi jest ;)
UsuńWyśmienite! Jeszcze takich nie jadłam, ale to się zmieni :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie! bo to naprawdę dobry pomysł na rybę ;)
UsuńDoskonałe!
OdpowiedzUsuńZjadłabym je najchętniej bez bułki z wiosenną sałatką.
Pozdrowienia!
O tak! Też już czekam na młodziutkie warzywa ;)
UsuńPyszny pomysł, wart przetestowania:)
OdpowiedzUsuńpolecam! ;))
UsuńMyślę, że w takiej wersji zjadłabym szpinak :) dość ostrożnie do niego podchodzę, ale z łososiem i ryżem w takim kotleciku musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię szpinak w naleśnikach z dodatkiem sera feta. Spróbuj tego dania, myślę, że się przekonasz ;))
UsuńFajne i z pewnością smaczne kotleciki,widziałam w Lidlu świeżego łososia więc może się skuszę:)
OdpowiedzUsuńJa też wybrałam tego z lidla i był bardzo dobry ;)
UsuńAbsolutnie wspaniałe! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Również pozdrawiam!
Usuńżeby takie burgery serwowali w pobliskich knajpach!;p
OdpowiedzUsuńzawsze ja mogę zaserwować :)) Zapraszam!
Usuńcudne !!!
OdpowiedzUsuń;))
Usuńznakomite:) ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńBurgery z łososia bardziej mi smakuja niz tradycyjne miesne. Ten przedstawiony tutaj prezentuje sioe niezwykle urokliwie. Zdrowe jedzenie, przepisy na to wziete stad sa godne wyprobowania. Szczerze polecam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog i przepisy. Lubię pichcić i z chęcią skorzystam z Twoich przepisów. Mam ochotę na chleb z chrupiąca skórką :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
och, wspaniałe, coś dla mnie - bo ja mięsnych burgerów specjalnie nie lubię, a takie rybno ryżowe są cudowne. No i do tego ten szpinak, który ubóstwiam! ściskam i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńMonika
jaaka świetna pasta do kanapek :)
OdpowiedzUsuń