siła smaku

Burgery z łososia, szpinaku i ryżu

23
Dziś zapraszam Was na burgery z łososia z dodatkiem szpinaku i ryżu. Mogą one stanowić samodzielne danie (oprócz dodatku np. surówki niczego już nie potrzebują) lub z tzatzikami przygotujcie je w formie burgerów. Są naprawdę sycące i pyszne, nawet po podgrzaniu! Gotowe (i wystudzone) możecie zamrozić na później :) 
Serdecznie Wam polecam!



SKŁADNIKI:
(źródło: kwestia smaku)

  • 250 g filetu z łososia
  • 1 torebka ryżu
  • ok. 125 g mrożonego szpinaku (lub świeżego)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki natki pietruszki i koperku (lub inn ych ulubionych ziół)
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i odstawić do wystudzenia. Szpinak rozmrozić na patelni, odparować całą wodę i odstawić do wystudzenia. Filety umyć, oczyścić i odciąć skórę. Mięso ryby bardzo drobno pokroić i wrzucić do miseczki. Wymieszać rybę z wystudzonym ryżem, dodać szpinak, wbić jajko i doprawić solą, pieprzem i gałką oraz ziołami. Dodać dwie łyżki oliwy i dokładnie wymieszać ręką. Uformować kotlety wielkości ręki i obsmażyć partiami na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Wszystkie usmażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. przez około 7-10 minut. Podawać gorące!
Smacznego!

23 komentarze: Leave Your Comments

  1. Wyglądają naprawdę apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyśmienite! Jeszcze takich nie jadłam, ale to się zmieni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. koniecznie! bo to naprawdę dobry pomysł na rybę ;)

      Usuń
  3. Doskonałe!
    Zjadłabym je najchętniej bez bułki z wiosenną sałatką.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Też już czekam na młodziutkie warzywa ;)

      Usuń
  4. Pyszny pomysł, wart przetestowania:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że w takiej wersji zjadłabym szpinak :) dość ostrożnie do niego podchodzę, ale z łososiem i ryżem w takim kotleciku musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najbardziej lubię szpinak w naleśnikach z dodatkiem sera feta. Spróbuj tego dania, myślę, że się przekonasz ;))

      Usuń
  6. Fajne i z pewnością smaczne kotleciki,widziałam w Lidlu świeżego łososia więc może się skuszę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też wybrałam tego z lidla i był bardzo dobry ;)

      Usuń
  7. Absolutnie wspaniałe! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy22.4.13

    żeby takie burgery serwowali w pobliskich knajpach!;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze ja mogę zaserwować :)) Zapraszam!

      Usuń
  9. znakomite:) ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Burgery z łososia bardziej mi smakuja niz tradycyjne miesne. Ten przedstawiony tutaj prezentuje sioe niezwykle urokliwie. Zdrowe jedzenie, przepisy na to wziete stad sa godne wyprobowania. Szczerze polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny blog i przepisy. Lubię pichcić i z chęcią skorzystam z Twoich przepisów. Mam ochotę na chleb z chrupiąca skórką :)))
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  12. och, wspaniałe, coś dla mnie - bo ja mięsnych burgerów specjalnie nie lubię, a takie rybno ryżowe są cudowne. No i do tego ten szpinak, który ubóstwiam! ściskam i dziękuję za przepis.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  13. Anonimowy20.5.13

    jaaka świetna pasta do kanapek :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy