Młode i świeże warzywa pozwalają na przygotowywanie lekkich sałatek, które o wiele lepiej sprawdzają się w upalne dni! Jeśli do sałatki dodacie mięso, na przykład indyka, stanie się ona idealnym daniem obiadowym. Ta sałatka jest bardzo lekka i nie wymaga dodatków ciężkich sosów. Wystarczy odrobina oliwy i dodatku cytryny, które orzeźwią i połączą wszystkie składniki. Feta dodana do sałatki, nada jej śródziemnomorskiego, letniego klimatu!
SKŁADNIKI:
- 350 g filetu z indyka
- główka sałaty lodowej
- 2 garście rukoli
- dwa średnie pomidory
- 1 żółta papryka
- 1 długi zielony ogórek
- 3 łyżki sera typu feta
- sól, pieprz, oliwa i sok z połówki cytryny
do marynaty:
- oliwa
- łyżka miodu
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka curry
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- pieprz i sól
Dzień wcześniej:
Mięso z indyka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do pojemnika, dodać łyżkę oliwy, doprawić solą, pieprzem i dodać wszystkie przyprawy. Mięso dokładnie wymieszać w marynacie, zamknąć pojemnik i odstawić do lodówki na noc (lub przynajmniej na 2 godziny).
Zamarynowanego indyka usmażyć na złoto na oliwie, odsączyć nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku i odstawić do ostudzenia. Sałatę umyć, podzielić na liście i porwać na mniejsze kawałki. Umyć i dodać rukolę. Pomidory sparzyć, obrać, przekroić na ćwiartki i wyjąc gniazda nasienne (przez co sałata nie zwiędnie). Pokroić pomidory w większą kostkę. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w pół plasterki. Dodać do sałaty i pomidorów. Paprykę umyć, przekroić na pół, wyjąć nasionka i pokroić w kostkę. Połączyć z sałatą. Dodać usmażone kawałki indyka i wszystko dokładnie wymieszać. Fetę rozdrobnić i posypać sałatkę. Doprawić solą (pamiętając, że feta jest już słona) i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i oliwą. Od razu podawać!
Jeśli sałatkę podajecie z opóźnieniem, należy wymieszać wszystkie składniki i skropić sokiem i oliwą dopiero przed podaniem.
Smacznego!
taka chrupiaa salata... pycha !
OdpowiedzUsuńJa tez takie lubię najbardziej :))
UsuńUwielbiam sałatki z sałaty :) U mnie sałata obrodziła, jem ją codziennie. Właśnie jem podobną, ale bez mięsa i z czosnkiem. Twoja jest na pewno przepyszna! Wygląda naprawdę przepysznie!
OdpowiedzUsuńTakie sałatki z mięsiwem uwielbiam. Często stosuję polędwiczki z kurczaka, bo jakoś za indykiem nie przepadam, wiec z nimi sobie taka przygotuję...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :-)
Myślę, że mięso z indyka jest jeszcze mało doceniane, a przy tym naprawdę pyszne! Ale kurczak idealnie się sprawdzi w tym przepisie, więc możesz przygotować sałatkę tak jak lubisz :)
Usuń