Nie spodziewałam się, że jakieś danie może być aż tak uzależniające ;) Jajecznica z kurkami to prosty i szybki pomysł na śniadanie, ale może też stanowić dobre danie na każdą inną porę dnia. Kurek nie musicie wcześniej obgotowywać, a po sezonie skorzystać z mrożonych.
Polecam Wam serdecznie!
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki drobnych kurek
- 3 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula dymka
- sól, pieprz
- świeża natka pietruszki do podania
Kurki umyć, osuszyć, większe pokroić, a mniejsze zostawić w całości. Cebulę drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i całość posolić (żeby cebula się nie spaliła). Cebulę zeszklić. Na podsmażoną cebulę dodać kurki i smażyć, aż cały sos z grzybów odparuje. W międzyczasie jajka wbić do miseczki, doprawić solą i pieprzem i dokładnie rozmieszać. Kiedy sok z grzybów odparuje, dodać jajka i podsmażać na średnim ogniu, aż jajka się zetną. Podawać od razu z dodatkiem natki pietruszki.
Smacznego!
Wygląda rewelacyjnie! Wykwintna wersja jajecznicy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;))
Usuńjajecznica z kurkami! w lecie moja ulubiona!
OdpowiedzUsuńA w zimie można skorzystać z mrożonych kurek ;)
UsuńJejku, jak dawno jej nie jadłam! Dziękuję za przypomnienie ;-) Zrobię koniecznie.
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
Zrób koniecznie!! ;)
UsuńUwielbiam kurki z jajecznicą.
OdpowiedzUsuńU Ciebie tak pysznie wygląda.
Na pewno pojawi się ten zestaw i u mnie.
Pozdrawiam.
Właśnie szukałam przepisu jak zrobić jajecznicę z kurkami i widzę, że tutaj świetnie jest to opisane, dzięki ! Lece do kuchni ;)
OdpowiedzUsuńi jak wyszło :)??
Usuńwłaśnie wcinam i piszę...niebo w gębie
OdpowiedzUsuńja też ją uwielbiam! ;) cieszę się, że smakuje!
UsuńWłasnie robie .... ależ pachnie w kuchni ..... pomocyyyyyyy :-)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o pomoc w jedzeniu to ja chętnie ;)
Usuń