Dla urozmaicenia zwykłych mielonych kotletów, proponuję Wam nafaszerować je pieczarkami z cebulką! Są pyszne, sycące i trochę inne od tych zwykłych, a ich zrobienie nie zajmie wiele więcej czasu! Pieczarki, które Wam zostaną możecie wykorzystać do zapiekanek lub, tak jak ja, przygotować sos do podania kotletów!
Serdecznie Wam polecam!
SKŁADNIKI:
- ok. 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowe z szynki, ale może być też indyk lub wołowina)
- 30 dag pieczarek
- pół cebuli
- 1 pszenna bułka namoczona w mleku
- 2 płaskie łyżki tartej bułki
- 1 jajko
- łyżka musztardy
- sól, pieprz
- oliwa
Pieczarki umyć (obrać) i bardzo drobno pokroić. Cebulę obrać i posiekać (lub zetrzeć na tarce). Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, posolić i chwilę przesmażyć. Dodać pieczarki, doprawić pieprzem i smażyć, aż woda odparuje, a pieczarki zmniejszą swoją objętość. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać odsączoną bułkę, musztardę i doprawić solą i pieprzem. Wyrobić mięso na kotlety (jeśli będzie się lepiło do rąk, dodać bułkę tartą). Porcjami odrywać mięso, formować kulę, a następnie spłaszczać ją w rękach. Na środku łyżeczką ułożyć farsz i zamknąć boki do środka, aby farsz nie wyleciał podczas smażenia. Utoczyć w rękach, aby nadać kształt kotleta. W ten sam sposób przygotować resztę kotletów. Gotowe kotlety obsmażyć chwilę na patelni, aby się zrumieniły, a następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, nasmarowanego odrobiną oliwy i dopiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 5-7 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki i potrzymać kotlety przez chwilę w ciepłym piekarniku. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
takie mielone lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńja w ogóle lubię mielone ;)!
UsuńFantastycznie wyglądają! Czasami dodaję pieczarki dla urozmaicenia :)
OdpowiedzUsuńDo mięsa mielonego nadaje się wiele różnych składników ;) Pozdrawiam!
UsuńPyszne kotleciki :) Jeszcze nie jadlam takich faszerowanych pieczarkami.
OdpowiedzUsuńMaju! Nadrób koniecznie ;)
UsuńPysznie nadziane kotleciki :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpysznie to wygląda ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńŚliczne, zgrabne! Ja też często faszeruję mielone żeby nie były takie nudne.
OdpowiedzUsuńPyyszne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam! :)
Usuńbardzo fajny pomysł, faktycznie takie zwykłe mielone potrafią się znudzić i spowszednieć. Ja zainspirowana Twoim pomysłem, chętnie nadziałabym jakimś kremowym nadzieniem. Coś muszę wymyślić...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
Daj znać jak coś wymyslisz bo zaintrygowało mnie to kremowe nadzienie :) Pozdrawiam :)
UsuńBardzo lubię takie kotleciki. Świetnie sie u mnie sprawdziły na okolicznościowych przyjęciach w formie szwedzkiego stołu. Robię wtedy takie na 2 kęsy:)
OdpowiedzUsuńOoo pyszności! ;)
Usuńale tu u Ciebie smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne:) Już próbowałam ten przepis. Tylko dodałam starty parmezan do pieczarek, podkręcił smak:)
OdpowiedzUsuńBędę zaglądać:)
Pozdrawiam
http://backtaste.blogspot.com
Oo parmezan pasowałby tu idealnie ;) Pozdrawiam i dziękuję za inspiracje ;)
Usuńpyszne kotleciki mój mąż się zajadał bardzo dobry przepis:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Wam smakowały :) Pozdrawiam serdecznie!
Usuńhttp://gotowanie-jest-dla-wszystkich.pl/kotlety-mielone-z-pieczarkami/ Na tej stronie znajdziecie odrobinę inny przepis na kotlety mielone z pieczarkami. Zapraszam życzę smacznego
OdpowiedzUsuńAgnieszko bardzo dziękuję :) Chętnie się z nim zapoznam! Pozdrawiam serdecznie ;))
UsuńBardzo fajny przepis, jutro zrobię je na obiad, mam nadzieję że mi wyjdą.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! :)
Na pewno wyjdą!! ;) koniecznie daj znać jak wyszły!! Pozdrawiam :)
UsuńJestem pierwszą osobą,która w 2015r. komentarz dodała :) i w sumie na koniec tego roku ;) więc na pewno dam znać! :)
UsuńJak mi miło !! ❤️ Czekam na wieści ;))
Usuń