Czy nie jest pysznie zacząć dzień od miseczki domowego musli, świeżych owoców i jogurtu lub mleka? Mam urlop, więc możemy częściej sobie pozwolić na długie, leniwe śniadanie :) Ten przepis jest niesamowicie prosty i szybki i nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom (pamiętajcie tylko, żeby płatki co jakiś czas przemieszać, żeby nie spaliły się z jednej strony). A przy okazji dodam, że to moja ulubiona wersja domowego musli!
Miłej soboty!
SKŁADNIKI:
- 250 g płatków owsianych
- 100 g ziaren słonecznika
- 100 g ziaren dyni
- 100 g suszonej żurawiny
- 2 czubate łyżki miodu
- 4 łyżki oleju rzepakowego (ostatecznie może być słonecznikowy)
- łyżka brązowego cukru
- 200 ml soku jabłkowego (najlepiej jednodniowego)
Płatki owsiane, słonecznik, dynię i żurawinę wsypać do miski. Dolać sok jabłkowy, olej rzepakowy, dodać miód i brązowy cukier. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Musli przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić równomiernie. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45-50 minut, aż płatki zarumienią się. Co jakiś czas warto przemieszać musli, aby upiekły się równomiernie. Nie przejmujcie się jeśli po upieczeniu Wasze musli nie będzie wystarczająco chrupiące- musli nabiera chrupkości dopiero po wystudzeniu :) Gotowe (po wystudzeniu) przełożyć do szczelnie zamykanego słoika (lub puszki).
Smacznego!
Wspaniale müsli Agus :) A zdjecie swietne.
OdpowiedzUsuńSciskam mocno :)
Bardzo dziękuję :) Również ściskam i pozdrawiam! Udanej niedzieli :)
UsuńMmm wyobrażam sobie ten zapach :)
OdpowiedzUsuńoo tak! Pozdrawiam :)
UsuńJa przymierzam się do nowej granoli. Już mi się kończy i pomału zbieram składniki. Muesli obłędne:) Piękne zdjecia:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńŚliczne zdjęcie! Z pewnością jest to najlepsze musli! U mnie dzisiaj batoniki musli :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam batoniki musli! Marzą mi się takie z brzegami w czekoladzie ;) Pozdrawiam!
Usuńmusli rządzi!:) to jest najlepsze śniadanie na świecie:)
OdpowiedzUsuń