SKŁADNIKI:
- 1 kg pomidorów
- 2-3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 2 łyżki oliwy
- garść posiekanej świeżej natki pietruszki
- garść posiekanej świeżej bazylii
- sól, pieprz
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić na spore części (ja wyjmuję część gniazd nasiennych, bo nie lubię zbyt dużej ilości pestek w sosie). Do garnka z grubym dnem (ja używam ceramicznego) dodać oliwę i przeciśnięty czosnek. Wymieszać i chwilę podgrzać, uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodać pomidory i wszystko wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, papryką, wymieszać i podgrzewać, aż sos się zagotuje. Do gotującego się sosu dodać bazylię i natkę, wymieszać, zmniejszyć ogień i podgrzewać na średnim, aż pomidory zupełnie się rozgotują. Gotowy sos można od razu zamknąć w słoiki lub wymieszać z makaronem i posypać parmezanem. Pyszności!!
Baaaaardzo smakowity sos!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Też go bardzooo lubię ;))
Usuńmuszę kupic ten makaron :)!
OdpowiedzUsuńwidziałam go ostatnio w "Ugotowanych" i tak mnie nakusiło :p
Usuńmój był z lidlowego koszyka, który dostałam już jakiś czas temu ;)
UsuńAż mi ślinka cieknie, kocham ten makaronik :)
OdpowiedzUsuńJa też :) !!
UsuńDobry sosik nie jest zly ;) Tym bardziej w towarzystwie makaronu. Pycha!
OdpowiedzUsuńUsciski.
Również ściskam !! :)
UsuńEee.... Marne i było
OdpowiedzUsuńJ.- od dziś Ty będziesz gotował :) ps. Pierwszy przepis dla Ciebie: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/ciastka/fondant-au-chocolat/
UsuńAga uwielbiam ten sos:)
OdpowiedzUsuńJa też :) Pozamykam go chyba w słoiczki na zimę, chociaż nie bardzo mam gdzie trzymać (brak piwnicy baaardzo mi doskwiera)
Usuńprzepyszny sos, często robiłam świeży, ale jeszcze go nie zamykałam na zimę - chyba zacznę.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Monika
Ja też mam ochotę pozamykac go w słoikach ;) pozdrawiam!!
Usuńświetny sos:) a z makaronem to już rozpusta:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że posmakował :)
UsuńWłaśnie czegoś takiego dzisiaj potrzebuję :) Dziękuję za inspirację
OdpowiedzUsuńO super ja sobie dzis go wykorzystam do faszerowanych papryczek:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak wyszło to połączenie!
UsuńSuper sosik idealnie pasowal tylko ja mialam pomidory z puszki:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakował i pasował :) o tej porze roku pomidory z puszki najlepiej się sprawdzą ;)
UsuńNaprawdę nie spodziewałem się, że z tak prostych składników może powstać tak pyszny sosik :) Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńJa też byłam zaskoczona, ale sos wychodzi przepyszny! Cieszę się, że i Tobie smakował :) Pozdrawiam!
Usuń