To musli smakuje dla mnie świętami Bożego Narodzenia :) Jest piernikowe z żurawiną, a do tego użycie soku pomarańczowego dodało jeszcze więcej aromatów. To naprawdę pyszny pomysł na śniadanie, a do tego możecie już zacząć wprowadzać przedświąteczny nastrój!
SKŁADNIKI:
- 200 g płatków owsianych
- 100 g otrębów żytnich
- 100 g suszonej żurawiny
- 100 g ziaren słonecznika
- 150 ml soku pomarańczowego
- łyżeczka przyprawy do piernika
- pół łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki oleju rzepakowego
Płatki owsiane wymieszać z otrębami, żurawiną i słonecznikiem. Wlać sok pomarańczowy, dodać przyprawy, miód i olej i wszystko dokładnie wymieszać, żeby powstała jednolita (dosyć mokra i lepka) papka. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i wyrównać za pomocą łyżki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez około 40-45 minut. Co jakiś czas (10 minut) należy wszystkie składniki dokładnie przemieszać, aby musli zarumieniło się równomiernie. Dokładnie wystudzić i przełożyć do szczelnego słoika.
Nie przejmujcie się, jeśli Wasze musli po wyjęciu z piekarnika nie jest wystarczająco chrupiące- musli nabiera chrupkości, kiedy stygnie. Możecie je przechowywać w szczelnie zamkniętych słoikach przez naprawdę długi czas! Osobiście nie wiem przez ile, bo u mnie znika bardzo szybko ;)
a więc to już czas? cały rok czekam na piernikowe, świąteczne musli!
OdpowiedzUsuńDla mnie to już ten moment ;) dlaczego nie cieszyć sie nim dłużej niż co roku?? :)
UsuńFajtycznie swiateczne bardzo! Rzadko robie domowe musli, ale na to chyba sie skusze.
OdpowiedzUsuńJa ostatnio robię średnio raz w tygodniu! Uwielbiamy takie śniadania, często też musli służy nam za przekąskę w ciągu dnia ;) Na blogu znajdziesz kilka innych przepisów na domowe musli, m.in miodowe czy cynamonowe. Serdecznie zapraszam!
UsuńO jejuniuuu :)) ja chcę Święta :D
OdpowiedzUsuńJa już powoli zaczynam je czuć :)
Usuńtaka piernikowa granola idealnie sprawdzi się zimą i nie tylko :) lubię pochrupać coś pysznego i zdrowego :)
OdpowiedzUsuńTo zupełnie jak u nas- pyszne na śniadanie i bardzo dobre na przekąskę :) Pozdrawiam!
UsuńZrobie! Na 1000% :) Zapachnialo swietami...
OdpowiedzUsuńUsciski.
Maju, koniecznie daj znać jak wyszło! Równie mocno ściskam! ps. U Was też jeszcze tak ciepło?
UsuńPyszne zestawienie smakowe!
OdpowiedzUsuńŻurawina i aromat pierników- też je uwielbiam!
Usuńniech mi się tylko moje musli skończy to zrobię właśnie to!
OdpowiedzUsuńA jakie masz aktualnie? Czekam na relacje jak wyszło :)
UsuńAleż to musi pięknie pachnieć :))))
OdpowiedzUsuńO tak Ewelinko- pachnie bosko! A jeszcze lepiej pachnie w całym domu, kiedy się je piecze :)
UsuńI dokładnie tak samo smakuje ;)
OdpowiedzUsuń"Domowe" musli jest najlepsze :))
OdpowiedzUsuńJa teraz piękę przynajmniej raz w tygodniu ;)
Usuń