siła smaku

Bolognese Gordon'a Ramsay'a

10
Przepisy Gordon'a Ramsay'a nie bardzo mnie kręcą. Ostatnio jednak zauważyłam, że chyba się 'postarzał', złagodniał i przestał tworzyć same niesamowicie-skomplikowane dania. "Ultimate cookery course" wydaje mi się być bardzo ciekawą pozycją i chętnie stałabym się posiadaczką egzemplarza. Nie wiem, czy z tej książki czy innej, pochodzi przepis na bolognaise Ramsay'a, ale przepis jest naprawdę genialny! Pyszny, gęsty, aromatyczny sos, nie przypomina tego "spolszczonego spadżeti". Minus jest taki, że przez dodatek wina, nie nadaje się do zamrażania (sprawdziłam i to nie było miłe doświadczenie ;)). Serdecznie Wam polecam, bo sos jest naprawdę pyszny!


Koniecznie obejrzyjcie też mistrza w akcji!! Od razu uprzedzę: tylko jemu przygotowanie sosu zajmuję 2:40 ;) ale warto poświęcić trochę czasu!







SKŁADNIKI:
  • 500 g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowo- wołowego) dobrej jakości
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 400 g pomidorów z puszki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • łyżka pasty lub koncentratu pomidorowego
  • ok. 0,5 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki mleka
  • sól, pieprz
  • oliwa
Marchewki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce o średnich/ małych oczkach (ja trę za pomocą szatkownicy). Na dużej patelni lub w ceramicznym garnku (ja użyłam właśnie takiego) rozgrzać oliwę i dodać warzywa. Przesamżyć je chwilę i doprawić solą i pieprzem. Następnie do warzyw wycisnąć czosnek i wymieszać. Doprawić suszonym oregano i chwilę poddusić. Do miękkich warzyw przełożyć mielone mięso i połączyć z resztą składników. Podsmażyć, aż  mięso nie będzie surowe. Na środku patelni zrobić miejsce i doddać łyżkę pasty lub koncentratu pomidorowego i stopniowo łączyć z resztą składników, aż przez pastę zmienią kolor.  Do mięsa i warzyw wlać wino, wymieszać i dusić, aż wino lekko odparuje. Następnie dodać pomidory z puszki  i dokładnie wymieszać z sosem. Zmniejszyć płomień i dusić sos, aż zgęstnieje i odparuje. Do gotowego sosu dodać dwie łyżki mleka i dokładnie wymieszać z sosem. Dzięki temu sos zrobi się bardzo kremowy. Podawać z dodatkiem makaronu. Idealnie nadaje się też do jedzenia ze świeżym pieczywem.
Smacznego!




10 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Wygląda cudownie, uwielbiam dania z makaronem :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wprawa czyni cuda (jeśli chodzi o czas przygotowania dania przez mistrza :) Bardzo apetyczne danie !

    OdpowiedzUsuń
  3. jako rasowa fanatyczka makaronów uwielbiam <3 !

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga pycha:) mogłabym tak na okrągło.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochamy klasykę :):)
    Serdeczności!!!
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. mam co do niego (mistrza, a nie sosu) mieszane uczucia, ale skoro mówisz, że złagodniał...

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy