siła smaku

Chrupiące paluszki z konfiturą żurawinową

16

Zima zbliża się nieuchronnie, a wraz z nią nie tylko święta (które miną szybciej niż nam się wydaje), ale i karnawał. A karnawał to nie tylko czas wielkich bali, ale także wieczorów z przyjaciółmi i tych, w bliższym gronie znajomych. Na tego typu spotkaniach najbardziej lubię proste i szybkie przekąski, które pasują do różnego rodzaju trunków, w tym także piwa! Ostatnio miałam okazję spróbować nowego piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody, które zostało uwarzone z dziką różą. Pomimo tego, że to zimowe smaki, to idealnie rozgrzewa w chłodne wieczory! 

Co do samej przekąski, ważne jest dla mnie wówczas to, aby jej przygotowanie nie zajmowało całego dnia w kuchni i trafiało w smaki wszystkich zaproszonych gości. Wszystkie te elementy spełniają paluszki, którymi chcę się z Wami podzielić. Ostry smak musztardy Dion przełamałam słodko- kwaśnym smakiem żurawiny, a dodatek parmezanu dopełnił resztę! Połączenie tych smaków trafi i w męskie i żeńskie gusta (możecie być pewni!). I najważniejsze: ich przygotowanie jest naprawdę łatwe i będą się tu mogli wykazać nawet osoby, które na co dzień omijają kuchnie! Ja wykorzystałam żurawinę z domowych przetworów*, ale i ta kupiona gotowa sprawdzi się doskonale!
Bawcie się dobrze i smacznego!!


SKŁADNIKI:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • dwie łyżki musztardy Dion
  • dwie łyżki konfitury żurawinowej
  • trzy łyżki drobno startego parmezanu
Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na płasko. W miseczce wymieszać musztardę z żurawiną. Połowę ciasta francuskiego posmarować musztardą z żurawiną i posypać parmezanem. Złożyć ciasto na pół i docisnąć. Ciasto pokroić na około 2 centymetrowe paski i skręcić na całej długości. Gotowe paluszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec przez około 15-17 minut, aż paluszki lekko zbrązowieją i staną się chrupiące. Podawać ciepłe lub po przestudzeniu.
Smacznego!!


Żurawina, o której pisałam wyżej jest bardzo prosta do przygotowania. Moja żurawina jest z dodatkiem gruszek i pomimo tego, że nie są one wyczuwalne, cała konfitura nabiera bardzo charakterystycznego smaku. 0,9 kg żurawiny umyć, wsypać do rondla z grubym dnem i przesmażyć na średnim ogniu przez około 15 minut. Gruszki obrać i oczyścić, dodać do żurawiny, zasypać cukrem i dokładnie wymieszać. Przesmażyć jeszcze przez około 15 minut (nie dłużej!). Gorące przełożyć do małych słoiczków i zakręcić (wyszły cztery). Słoiczki postawić do góry dnem, żeby się zamknęły.
Chrupiące paluszki idealnie jest dodatkowo maczać w konfiturze ;)
Smacznego!!
Przepis zgłaszam także na konkurs organizowany przez Książęce "Książęce Mistrzostwa Smaku". Receptura moich paluszków została skomponowana specjalnie do piwa Książęce Burgundowe Trzy Słody. 
Trzymajcie za mnie kciuki!! ;)

16 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Anonimowy26.11.13

    MmMm.... Aż nabrałem ochoty na piwo przy kominku. Piękne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności ! Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mam zamiar nadrobić zaległości ze znajomymi, duuużo tego, więc i duuużo takich paluchów czekam mnie do zrobienia :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób koniecznie! I udanych spotkań ;)

      Usuń
  4. Smakowicie przygotowane! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  5. takie paluszki zjadłabym ze smakiem :) na sam widok nabieram na nie chęci!

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi fantastycznie smakować;) ostatnio jadłam coś podobnego, ale to było kupione. Więc nie może się równać z domową robotą. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pochrupałabym takie paluszki z wilką ochotą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ochotę mam tak dużą, że aż zjadłam "e" i z wilekiej zrobiła sie prawie wilcza :) :))

      Usuń
  8. Anonimowy7.11.14

    Niezwykła przekąska. Nie przypuszczałem że dijon może stworzyć takie unikalne połączenie. I szybkie bo miałem już słoiczek Kamisu, konfiturę z Pińczowa i zimnego Ciechana ;) tylko wypad po ciasto. Nie jestem kulinarnym herosem ale głód na te paluszki można mieć heroiczny :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy