siła smaku

Ryba na szpinaku

23

Połączenie ryby i szpinaku jest, moim zdaniem, bardzo trafione, a przy tym niesamowicie zdrowe!! Szpinak możecie przygotować wcześniej na jednej patelni, na drugiej usmażyć kawałki ryby, a następnie wyłożyć wszystko do naczynia do zapiekania (szpinak na dno, a na to ryby) i podgrzać lub trzymać w ciepłym piekarniku do przybycia gości. Ja w moim przepisie użyłam dorszy, ale bardzo dobra będzie też sola lub tilapia, albo inny, Wasz ulubiony gatunek. 


SKŁADNIKI:
  • 400 g filetów z ryby
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki mąki
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • oliwa (do smażenia)
  • 450 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
Ryba:
Filety umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Oprószyć solą, pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Do miski wlać mleko, do głębokiego talerza mąkę (będzie Wam wygodniej). Panierować kawałki ryby najpierw w mleku, a następnie w mące.
Na patelni rozgrzać oliwę (olej) i smażyć partiami wszystkie kawałki ryby na złoto- brązowy kolor, z każdej strony. Odkładać na talerz, przykryty folią aluminiową (żeby nie stygły).

Szpinak:
Szpinak przełożyć na patelnie i podgrzewać, aż się rozmrozi (jeśli używacie mrożonego) lub zwiędnie (jeśli używacie świeżego). Na patelnię wycisnąć czosnek, doprawić solą i pieprzem i dodać śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. 

Szpinak wyłożyć na talerze, na wierzchu ułożyć kawałki ryby. Najlepiej podawać same lub z dodatkiem świeżego pieczywa lub ryżu.
Smacznego!



23 komentarze: Leave Your Comments

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Jest pyszna!

      Usuń
  2. Mniam, wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. szpinak to dar od bogów ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. robię w czwartek <3 !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Daguś, opowiesz jak było :)) ?

      Usuń
    2. powiem , powiem !

      rybka właśnie czeka na usmażenie , ja zawsze dzień wcześniej okładam ja talarkami cebuli

      Usuń
    3. Aguś przepis pierwsza klasa ! ...objadłam się tak że lepiej nie mówić :D ale co tam , takie jedzonko jest nie tylko pyszne ale i lekkie <3 zdecydowanie będę robić jak najczęściej :)

      buziaki !

      Usuń
    4. Daguś bardzo się cieszę, że smakowało ;) Czyli surowe kawałki ryby obkładasz cebulą i zostawiasz na noc w lodówce? Nigdy tak nie robiłam, ale chętnie wypróbuję Twoją wersję ;))

      Usuń
  5. Wygląda przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam szpinak :)
    Kocham też rybę :)
    Danie idealne :)
    A masz może jakiś sposób, aby w chałupie tak nie śmierdziało po smażeniu rybki? :(

    Buziaki
    xo xo xo xo xo


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, z rybą problem polega na tym, że zostaje bardzo specyficzny zapach po smażeniu. To uciążliwe, szczególnie teraz, kiedy nie bardzo jest jak zostawić otwarte okno. Jeśli przeszkadza Ci zapach, proponuję rybę po prostu upiec :) Pisałam o tym przy okazji tego przepisu:

      http://silasmaku.blogspot.com/2013/03/tilapia-w-cytrynowej-panierce.html

      Ściskam!

      Usuń
  7. Dla mnie to zestaw idealny! Uwielbiam szpinak a rybką też nie pogardzę;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem musisz wypróbować :)

      Usuń
  8. Dziękuję za odwiedziny :) A ja zostaję u ciebie na dłużej i obserwuję, bo obok takich pyszności nie umiem przejść obojętnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też zostałam :) Do zobaczenia!

      Usuń
    2. Witam.
      O jaką dokładnie śmietanę chodzi bo nie chciałbym zepsuć szpinaku. Robię obiadek dla mojej dziewczyny a za bardzo na gotowaniu się nie znam.
      Pozdrawiam

      Usuń
    3. Chodzi o kwaśną śmietanę 18%. Powodzenia na pewno się uda i dziewczyna będzie zachwycona ;))

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy