siła smaku

Ryba pieczona w folii

44


Pieczenie ryby, zamiast jej smażenie, to dla mnie idealny sposób na pozbycie się uciążliwego zapachu, który wydobywa się podczas przygotowań. Poza tym jest ona o wiele lepsza niż ta w ciężkich panierkach, smażona w dużej ilości tłuszczu. Pieczenie ryb w folii aluminiowej pozwala na jej szybkie przygotowanie, a ryba jest soczysta i wcale się nie wysusza. Przygotowanie zajmie Wam chwilę- wystarczy kawałek folii, trochę przypraw, cytryna i odrobina masła. Ja lubię ryby dobrze przyprawione, więc moja mieszanka była bardzo aromatyczna i pikantna (ostatni wieeelki prezent od Kamisa przydał się idealnie ;) ). Głównym składnikiem mojej mieszanki był pieprz młotkowany z kolendrą (i gdybym miała dziś wybrać, jedną jedyną przyprawę, której miałabym używać już do końca życia, bez wahania wzięłabym tę!!). Wzbogaciłam go o ostrą i słodką paprykę, suszoną natkę pietruszki i indyjskiego curry (na dwie łyżeczki pieprzu młotkowanego, po pół łyżeczki reszty przypraw). To był naprawdę idealny obiad! 

Un





SKŁADNIKI:
(na 2 porcje)
  • 2 filety z ryby (ja użyłam pstrąga łososiowego, bo najbardziej go lubię :)) po ok. 200 g
  • ulubiona mieszanka przypraw (możecie skorzystać z tej, którą opisałam powyżej, albo ostatecznie!! w ramach wielkiego lenistwa skorzystać z gotowej mieszanki przyprawy do ryb (polecam tą z Kamisa)) po ok. dwie łyżeczki na jeden filet
  • pół cytryny
  • 2 łyżki masła
  • sól morska
  • ew. kilka listków świeżej bazylii
Filety z ryby umyć, osuszyć i oprószyć solą (morską). Kawałek folii aluminiowej (dwa razy większy niż filet z ryby w najszerszym miejscu), ułożyć na płasko. Na folii ułożyć filet z ryby, obficie posypać przyprawami, na wierzchu ułożyć plasterki cytryny (i ewentualnie listki bazylii) oraz kawałeczki masła. Folię złożyć do środka (dłuższymi bokami), a następnie zawinąć krótsze boki. Paczuszki rybne ( ;) ) włożyć do naczynia żaroodpornego (ja wolę ceramiczne) i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 st. C. (góra/dół) na około 35-40 minut. Po tym czasie rybę można odwinąć i potrzymać w ciepłym piekarniku, aby nadmiar soków odparował. 

Moim zdaniem ta ryba nie wymaga żadnych dodatków, ale możecie ją podać z kaszą kuskus, sosem czosnkowym lub tzatziki, albo świeżą sałatą. Idealnym dodatkiem jest także sałatka z brokułów i fety,o której wkrótce Wam napisze ;)






44 komentarze: Leave Your Comments

  1. jakie zmiany u Ciebie na blogu! bardzo estetycznie i atrakcyjnie :)
    a jeśli chodzi o rybę, nie znoszę, że ryba tak potrafi zapachem przesiąknąć w ściany mieszkania. Często ją robię właśnie w folii - bo z kolei bardzo lubię jeść.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że Ci się podoba ;) Ja też jestem z nich bardzo zadowolona!!
      Pieczenie ryb to zdecydowanie lepszy i pyszniejszy pomysł ;)
      Próbowałaś już tej w cytrynowej panierce:
      http://silasmaku.blogspot.com/2013/03/tilapia-w-cytrynowej-panierce.html

      Przepyszna!! ;)

      Usuń
  2. takie obiadki to ja lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszny, prosty i zdrowy obiad - tak lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. To tak samo jak ja ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. pięknie podana :) musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię rybę przyprawioną curry, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. Spróbuj jeszcze młotkowanego pieprzu z kolendrą!!! Przepyszny ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale! Muszę zrobić, bo uwielbiam ryby :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Do jakiej jeszcze ryby będzie pasowała ta mieszanka ziół?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ta mieszanka ziół pasuje do wszystkich pieczonych ryb ;) Idealnie będzie się komponować z łososiem, pstrągiem, tilapią czy nawet mintajem ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  10. Mniam..dzisiaj wypróbuje ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać jak wyszło :)))

      Usuń
  11. Anonimowy21.12.14

    wszystko oki tylko dlaczego reklama kamisu ... czy już nie można zrobić samemu :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można, ale nie zawsze trzeba ;))

      Usuń
  12. Anonimowy30.1.15

    Rybę 40 minut w 200 stopniach ???!!! 20-25 minut. Można też w 250 stopniach, ale wtedy tylko 15 minut.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie każdy piekarnik piecze inaczej ;) Dla mnie najlepszy efekt daje 35-40 minut w 200 st. ale oczywiscie możesz piec krócej ;) Pieczenie zależy też od wielkości kawałka i jego grubości ;) Pozdrawiam!!

      Usuń
  13. Anonimowy8.3.15

    Tracisz w oczach przez Kamis, jak Magda G. przez prymat.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No trudno ;) Myślę, że jakoś to zniosę :)) Pozdrawiam anonimie!

      Usuń
  14. Anonimowy13.3.15

    Nic nie tracisz- jest super! Dziękuje za cudny przepis (u mnie trochę mniej ostry) dla mojego półtorarocznego synka! Jakbym miała jeszcze wszystkie przyprawy sama robić to chyba bym zwariowała...;) Pozdrawiam! Bogna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bogno serdecznie dziękuję za bardzo miłe słowa!! :)) Cieszę się, że mnie rozumiesz!! Bardzo się cieszę, że taka ryba Wam smakuje ;)) Pozdrawiam serdecznie!!

      Usuń
  15. No właśnie tego szukałam. Dość smażenia ryby.
    Dzięki, szczególnie za pomysł z cytryną i przyprawami. Idę kupić cytrynę.
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W taki razie bardzo cieszę się, że znalazłaś!! ;)) Ja też odkąd zaczęłam przygotowywać w ten sposób rybę, nie przepadam za wersją smażoną :)) Życzę smacznego!

      Usuń
  16. Anonimowy9.4.15

    wyśmienity obiad! wspaniała strona, podziwiam, gratuluję smaków i pasji :))
    pozdrawiam, Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu!! Serdecznie dziękuję za miłe słowa ;) Cieszę się, że Ci się podoba :))

      Usuń
    2. Anonimowy14.4.15

      Ryba wyśmienita i soczysta, podałam do niej kawałki fety z pieczonymi kwiatami brokuł. Przepyszne! ;)

      Dziś serwuję Twój przepis znajomym, bo ryba świetnie komponuje się z przyprawami, o których pisałaś. Dodam pieczone ziemniaki i puree z kalafiora posypane świeżą pietruszką:)

      Usuń
  17. Anonimowy12.4.15

    wyprobowane dzisiaj - pyszne i zdrowe danie. ja podalam rybke z ryzem i do tego marchewka z groszkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało!! ;)) W Twoim zestawie na pewno stanowiła przepyszne danie ;))

      Usuń
  18. Anonimowy17.5.15

    Sorry, ale byłam przekonana, że poprawnie jest "oprószyć" a nie "opruszyć" (?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, juz poprawiłam :))

      Usuń
  19. Anonimowy30.8.15

    Jedna uwaga - do pieczenia ryby w folii nie wolno dodawać cytryny. Pod wpływem kwasu cytrynowego z aluminium wytracaja się toksyczne substancje. Cytryna dopiero po upieczeniu. Ale wygląda baaaardzo smakowicie ;-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Moja rybka właśnie się piecze według podanego przepisu mam nadzieje że będzie super :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Moja rybka właśnie się piecze według podanego przepisu mam nadzieje że będzie super :-)

    OdpowiedzUsuń
  22. Koniecznie daj znac jak wyszło ;))

    OdpowiedzUsuń
  23. Anonimowy19.11.15

    Pieprz młotkowany z kolendrą.... ja tego używam do wszystkiego :) łącznie z bigosem :) rzadko połaczenie tylko dwóch przypraw daje taki efekt.

    OdpowiedzUsuń
  24. Anonimowy30.12.15

    Dziś 30.XII.2015r. w "Dzień dobry TVN" "był pieczony łosoś".
    Nie byłoby w ty nic dziwnego, gdyby nie czas pieczenia.
    Najnowsza informacja: Wystarczy piec rybę w piecu 25 minut w temperaturze 58 stopni Celsjusza.Nie potrzeba temperatury 200 stopni.W takiej temperaturze - 58 stopni_ ścina się białko.
    Wcześniej , przed pieczeniem, ryba była natarta przyprawami z olejem, włożona do torebki foliowej i zamrożona na kilka godzin.
    Pozdrawiam Elżbieta z Warszawy

    OdpowiedzUsuń
  25. Jakoś nie jestem przekonana do tego. Chociaż... wtedy mamy pewność, że nie przesuszymy ryby ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Anonimowy26.8.16

    Piątek , godzina 15:57 a ja zamiast najedzony po pysznej rybie siedzę głodny... przepis okropny. Kolendra i curry dały rybie bardzo niedobry posmak.Niestety tego przepisu nie polecam

    OdpowiedzUsuń
  27. Anonimowy21.10.16

    A można zamiast masła dodać majonez?

    OdpowiedzUsuń
  28. I do tego pieczone ziemniaki. Mmmmmm.

    OdpowiedzUsuń
  29. Anonimowy17.2.17

    Witam, mam trochę wątpliwości w sprawie użytego masła, czy nie powinno ono być klarowane, bo jak wiadomo temperatura dymienia jest w nim znacznie większa, a przy rozkładzie masła powstają substancje rakotwórcze? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy