Powinnam chyba stworzyć osobną kategorię wpisów na dania, które zajmują w kuchni mniej niż 5 minut. Obawiam się jednak, że po przejrzeniu bloga byłoby ich całkiem sporo. To danie na pewno znalazłoby się w grupie tych super szybkich przepisów. Nawet jeśli użyjecie makaronu, który gotuje się 4 minuty, powinniście spokojnie zdążyć!
Przy okazji kupowania świeżego makaronu, zamarzyła mi się maszynka do własnego wyrobu klusek. Ktoś ma? Coś poleca? Myślicie, że warto :) ??
SKŁADNIKI:
(na dwie porcje)
- 250 g makaronu (użyłam świeżego)
- 150 g świeżego szpinaku (może być mrożony)
- 100 g sera gorgonzola
- łyżka śmietany 18%
- łyżka masła
- świeżo mielony pieprz
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie szpinak opłukać, wysuszyć i ewentualnie pokroić. Liście szpinaku wrzucić na ciepłą (nie gorącą) patelnię i poczekać, aż lekko zwiędną. Kiedy liście zmniejszą swoją objętość, dodać łyżkę masła i przemieszać, żeby masło się rozpuściło. Następnie dodać pokruszoną gorgonzolę i łyżkę masła, doprawić pieprze i wszystko wymieszać. Odcedzony makaron połączyć z sosem (jeśli uważacie, że sos jest zbyt gęsty, odlejcie pół filiżanki wody z gotowania makaronu i dodajcie do sosu. Część wody z gotowania zostawcie też, jeśli zamierzacie później odgrzewać makaron. Co prawda najlepiej smakuje świeżo przygotowany (a jak widzicie przygotowania nie zajmują zbyt wiele), ale ostatecznie możecie go odgrzać dodając wodę ze skrobią z gotowania makaronu). Wierzch możecie posypać pokruszoną gorgonzolą lub parmezanem.
Smacznego!
jej nie ma to jak domowy makaron , pamiętam jaki genialny babcia robiła <3 myślę że warto , jeśli ktoś kocha kuchnie to zdecydowanie tak :) ...szpinak i makaron - dla mnie połączenie idealne !
OdpowiedzUsuńbuziaki !
Właśnie mi się marzy taki robiony makaron w domu ;)
Usuńbuziaki!!
Mam tak maszynkę i oczywiście nie ma lepszego makaronu, niż domowy, ale wtedy zamiast 5 minut, potrzebujemy 5 godzin ;-) Z tego właśnie powodu moją maszynkę użyłam dopiero raz :-)
OdpowiedzUsuńJa się obawiam, że u mnie będzie dokładnie tak samo ;)
Usuńdziękuję ;)
OdpowiedzUsuńA czym można zastąpić gorgonzolę? bo nie przepadam:D
OdpowiedzUsuńMożna ją w ogólę pominąć albo zastąpić np. fetą. Możesz zamiast dodawać śmietany dodać kremowy twarożek (taki jak philadelphia, arla buko) a do sosu dodać np. czosnek i suszone pomidory ;)) mmm sama zrobiłam się głodna!
UsuńWspaniale tagliatelle :) Czym można zastąpić szpinak?
OdpowiedzUsuńJesli nie lubisz szpinaku, możesz zamiast niego dodać do sosu suszone pomidory,a wierzch posypać świeżą rukolą! Na pewno będzie przepysznie ;)
UsuńMądrze gada koleżanka 😊😊smacznego
Usuńjedna z moich ulubionych wersji makaronu!
OdpowiedzUsuńMoja też!! A do tego baaardzo szybka i prosta ;)
UsuńWygląda perfekcyjnie. Niestety nie wypowiem się na temat maszynki, bo nie posiadam takowej ;)
OdpowiedzUsuń"kiedy liście zmniejszą swoją objętość, dodać łyżkę masła i przemieszać, żeby masło się rozpuściło. Następnie dodać pokruszoną gorgonzolę i łyżkę masła, doprawić pieprze i wszystko wymieszać." są aż 2 łyżki masła ;] a druga to pewnie łyżka śmietany.
OdpowiedzUsuńDokładnie tak ;) Już poprawiam!! Bardzo dziękuję za uwagę!
Usuń