siła smaku

Sałatka z brokułów i fety

38
Przy okazji przepisu na rybę pieczoną w folii, wspominałam Wam o sałatce z brokułów. Połączenie brokułów, fety i prażonych płatków migdałowych wydawało mi się dosyć dziwne, dopóki ... nie spróbowałam ;) To naprawdę przepyszny sposób na podanie zielonych różyczek!! Zanim postanowiłam podzielić się tym przepisem z Wami, wypróbowałam ją na wielu gościach i wszystkim bardzo smakowała. Przepis jest od mojego Dziadka (tak, tak tego od miodu). Naprawdę Wam polecam!!


SKŁADNIKI:
  • opakowanie mrożonych brokułów (400g) lub jeden świeży brokuł
  • 100 g sera feta
  • dwie łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki prażonych płatków migdałów
  • świeżo mielony pieprz
Brokuły podzielić na różyczki (jeśli używacie świeżego). W dużym garnku zagotować wodę i wrzucić różyczki brokułów. Gotować przez ok. 3 minuty od ponownego zagotowania wody, następnie odcedzić i przełożyć na duży talerz lub półmisek. Fetę pokroić w drobną kostkę i posypać obficie brokuły. W miseczce wymieszać jogurt z majonezem, wycisnąć czosnek (jeśli go nie lubicie, możecie go pominąć) i doprawić pieprzem (sól nie jest potrzeba, bo feta jest wystarczająco słona). Brokuły polać sosem, na wierzchu posypać migdałowe płatki. 
Smacznego!





38 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Świetna!
    Mam świeży brokuł i zrobię ją dzisiaj.
    Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, obowiązkowo daj mi znać jak Ci smakowała ;)

      Usuń
  2. Już tyle razy miałam ją zrobić i nie wiem, co mnie powstrzymuje, skoro wszyscy się zachwycają.

    OdpowiedzUsuń
  3. to jedna z moich ulubionych sałatek - Twoja wygląda super apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję, ja też ją uwielbiam ;))

      Usuń
  4. Piękne zdjęcia,muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatka z brokułami i feta jest moją ulubioną u mnie lekko zmodyfikowana bez majonezu i jogurtu za to z pestkami słonecznika prażonymi na patelni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A w zamian jest jakiś sos?? Chętnie spróbuję innych wariantów!! Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Wspaniała sałatka! Uwielbiam brokuła we wszystkich postaciach :) Piękny talerz, apetyczne zdjęcia! Wstyd mi, że dopiero dzisiaj zobaczyłam zmiany na Twoim blogu, pięknie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za wszystkie miłe uwagi :)) Cieszę się, że zmiany Ci się podobają. Talerz jest z wyprzedaży z empiku i kosztował niecałe 5 zł, ale jest bardzo fotogeniczny ;) Jeśli lubisz brokuły, na pewno będzie Ci smakować!!

      Usuń
  7. miałam na sylwestra, faktycznie jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też ją miałam na sylwestra!!! :D Wtedy zrobiłam ją po raz pieerwszy ;)

      Usuń
  8. Już samym wyglądem kusi mnie to danie by go spróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Już samym wyglądem kusi mnie to danie by go spróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja znam w wersji ze słonecznikiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale wszystko to samo, tylko zamaist płatków migdałowych- słonecznik?? ;)

      Usuń
  11. Boska sałatka! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wspaniały blog, sałatka wydaje się być pyszna, obserwuję i zachęcam do tego samego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie mogę znaleźć obserwatorów:(

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję ;)) Wiem, nie ma odnośnika (jeszcze) na stronie. Po zmianie bloga zupelnie mi to wyleciało z głowy! Ale zawsze możesz dodać obserwowane blogi przez blogger.com i dodaj (przy liśćie blogów).

      Usuń
  13. Wygląda zdrowo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. jest piękna! coś pysznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję! :) To prawda jest przepyszna!

      Usuń
  15. Anonimowy4.3.14

    Pyszności ;)
    A.

    OdpowiedzUsuń
  16. Robię i baaardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Każda sałatka z brokułami by mi smakowała, uwielbiam to warzywo!

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja ulubiona sałatka, dodaję do niej jeszcze czerwoną fasolę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmm pysznie :) Na pewno ładnie kontrastuje z zielonymi brokułami :)

      Usuń
  19. jadłam ją już kilka razy i bardzo mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  20. wypróbuj zamiast migdałów dać prażony słonecznik - również pycha !

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy