siła smaku

Camembert zapiekany z miodem i śliwkami

25

Pomimo tego, że mam dla Was kilka zaległych przepisów, ten nie mógł czekać! Początkowo połączenie pleśniowego sera z miodem i bakaliami, wydawało mi się całkiem dziwne, żeby nie powiedzieć niezjadliwe. Spotkałam się z nim już w kilku kulinarnych czasopismach, ale nigdy nie miałam okazji spróbować. Nie wiem czy powinnam Wam pisać, jak pyszne smaki wyszły z tego połączenia, ale obowiązkowkowo nie zapomnijcie o tymianku!! Zamiast śliwek możecie użyć suszonych moreli lub żurawiny (mmm!), dodać orzechy lub pestki dyni. Kombinacje są dowolne, gwarantuję, że będzie przepysznie!!


Pamiętajcie jednak, że miód, którego użyjecie musi być naprawdę dobry gatunkowo i przede wszystkim PRAWDZIWY!! Ten, który widzicie na zdjęciach, to miód który ostatnio skradł moje serce ;) Oprócz tego, że w smaku jest przepyszny, pochodzi z polskiej pasieki, jest w 100% naturalny, to ma jeszcze coś, czym 'kupił' mnie całkowicie!! Miody Good Mood Honey zamawiać możecie wraz z personalizowanym słodkim przekazem na etykiecie, co czyni je idealnym prezentem na różne okazje (a przy tym czymś bardzo wyjątkowym!) Do wyboru jest kilkanaście różnych przekazów, które mogą się znaleźć na etykiecie.
W ofercie możecie wybrać pomiędzy miodem wielokwiatowym, lipowym, gryczanym, a nawet ze spadzi iglastej (ktoś wie, jak on smakuje?! ;) ). Na słoiczkach mogą znaleźć się: bee sweet, bee smile, bee happy, bee crazy, bee yourself, bee open, bee good, bee free, bee cool, bee smart, bee sexy, bee my love, bee my girl, bee my boy, bee forever!!
Mi osobiście bardzo brakuje 'bee healthy" - byłby idealnym prezenetem dla kogoś z życzeniami szybkiego powrotu do zdrowia!! Zamarzył mi się też 'bee strong' - pasowałby do siły smaku :)

Jeśli chcecie zamówić miody, skontaktujcie się z Dominikiem- pomysłodawcą i twórcą Good Mood Honey
Czyż one nie są urocze! :))


Dominik Przerwa
tel. 506 075 588





SKŁADNIKI:
(na jedną porcję)
  • 1 okrągły camembert (użyłam Turka Aksamitny- moim zdaniem jest idealny do zapiekania :))
  • dwie łyżki dobrego i prawdziwego miodu
  • łyżeczka płatków migdałowych
  • pół łyżeczki ziaren słonecznika
  • 2-3 suszone śliwki
  • szczypta tymianku
Piekarnik rozgrzać do 160-170 st. C. Miód wymieszać z płatkami migdałowymi i słonecznikiem. Dodać bardzo drobne pokrojone śliwki i wymieszać. Serek wyjąć z opakowania i włożyć do kokilki (ewentualnie można zawinąć w papier do pieczenia i piec na blaszce). Na wierzchu ser naciąć w kilku miejscach, polać miodem z bakaliami i posypać tymiankiem. Wstawić do piekarnika na około 10 minut (camembert jest gotowy, kiedy po naciśnięciu 'uchodzi z niego powietrze', ale skórka jest nadal twarda).
Smacznego!


25 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Mniam, bardzo lubię to połączenie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli to tylko ja dowiedziałam się o nim tak późno ;)

      Usuń
  2. Pyszny ten Twoj camembert Agus :) Uwielbiam takie polaczenia smakowe. Zawsze kiedy jem kanapke z camembertem smaruje go jeszcze dzemem :)) A miody fajne. Ja bardzo lubie gryczany (ma "charakter":)

    Usciski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam go w wersji z dżemem (chyba, że z żurawiną). Brzmi kusząco! Mnie zaintrygował ten sosnowy, chętnie poznałabym ten smak ;)

      Usuń
  3. wygląda wspaniale, już na Durszlaku zaiwiesiłam na nim oko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdjęcie niezwykle apetycznie wygląda ;)
    a taki wariant cameberta pewnie kiedyś wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa :) Koniecznie daj znać, jak Ci smakowało!!

      Usuń
    2. gdy wypróbuje to dam znać - o ile nie zapomnę ;)

      Usuń
    3. Mam nadzieję, że jednak się podzielisz :) Pozdrawiam serdecznie!!

      Usuń
  5. O rany! Jak to przepysznie wygląda... kusisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się!! Ulegniesz :) ??

      Usuń
  6. Wspaniale to wygląda <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zdradzić swoje typy tyszów do rzęs? Odnośnie komentarza u mnie http://wenus-lifestyle.pl/2014/03/givenchy-noir-couture-mascara/

      Usuń
    2. Zostawiłam Ci komentarz :))

      Usuń
  7. świetnie wygląda to danko - muszę przyznać, że camemberta w takim doborowym towarzystwie jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To też był mój pierwszy raz ;)) Ale jest naprawdę przepyszny!!

      Usuń
  8. o rany:) zakochałam się w Twoim camembert !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja w Twoim piernikowym torcie :)) !!

      Usuń
  9. Fajno, że są ludzie, którzy osładzają innym życie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaję się, że nie pomyślałam o Dominiku w ten sposób, ale to święta racja!!!! Idealnie podsumowałaś to, czym Dominik i całe Good Mood Honey zajmują się na co dzień! ;)

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy