siła smaku

Kurczak z suszonymi śliwkami

13

W paczce, którą jakiś czas temu dostałam od Kamisa, między mnóstwem różnych przypraw i mieszanek, znalazł się także gotowy 'przepis' na kurczaka ze śliwkami, zawijanymi w boczek. Do przepisu dołączone były także przyprawy, w ilościach odpowiednich do przygotowania dania. Pomimo tego, że przepis wygląda całkiem ciekawie, zupełnie nie miałam ochoty na piersi z kurczaka. Mieszanka przypraw zainspirowała mnie jednak do upieczenia bardzo aromatycznych udek z kurczaka, wzbogaconych o suszone śliwki i podanych z jabłkowym puree. Wyszło naprawdę pysznie!!



SKŁADNIKI:
  • 6 udek z kurczaka (możecie również użyć podudzi) 
  • 8-10 sztu suszonych śliwek
  • mieszanka przypraw Kamis lub: granulowany czosnek, rozmaryn, słodka papryka, tymianek, kolendra
  • oliwa
  • sól, pieprz (najlepiej ten młotkowany z kolendrą)
Udka umyć, osuszyć i przełożyć do pojemnika. Zalać oliwą, doprawić solą i pieprzem i odstawić na noc lub dwie godziny do lodówki (ostatecznie możecie pominąć marynowanie udek w soli i pieprzu i od razu wymieszać z resztą przypraw). Do udek wsypać przyprawy (czosnek (dałam go naprawdę niewiele, bo nie przepadam za granulowanym), słodką paprykę, tymianek, kolendrę i rozmaryn. Pojemnik zamknąć pokrywką i kilkakrotnie, energicznie potrząsnąć, aby przyprawy oblepiły całe udka. Odstawić do lodówki na około 30 minut (można krócej ;)). Zamarynowane udka przełożyć do naczynia żaroodpornego i dołożyć suszone śliwki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 50 minut, aż udka nabiorą złoto- brązowego koloru!
Podawać z ulubionymi dodatkami (ja polecam jabłkowe puree!)






13 komentarzy: Leave Your Comments

  1. lubię takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. zjedzone! Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taki kurczak bardzo mi smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przesmaczne danie!
    Lubię drób z owocami.
    Ten sos i przyprawy dopełniają smaki.

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm... ależ to smakowicie wygląda... palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  6. Smacznie to mięsko wygląda - połączenie smaków świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha:) robiłam kiedyś takiego kurczaka, tylko zamoczyłam potem w sosie ze śmietanki i wina białego. Ale w zupełności wolę połączenie sute, takie jak tu prezentujesz. Kurczak smakuje wtedy najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię kurczaka, a ze śliwkami - idealny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda zachęcająco...:)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy