SKŁADNIKI:
(na jedną porcję- dostosujcie więc ilość składników do osób jedzących)
- 50 g płatków owsianych błyskawicznych
- 180 ml mleka
- czubata łyżka miodu (polecam Wam ten z Good Mood Honey)
- pół banana
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Płatki owsiane wymieszać w rondelku z mlekiem i dodać szczyptę soli (sól sprawia, że owsianka nie jest mdła, więc dodajcie ją nawet jeśli przygotowujecie wersje na słodko). Płatki podgrzewać w mleku, co jakiś czas mieszając przez około 5-7 minut. Dodać miód i doprawić szczyptą cynamonu. Gdyby oswianka była za płynna- dodajcie więcej płatków owsianych, jeśli wyjdzie za gęsta- rozcieńczie ją mlekiem- konsystencja ma być taka, jaką najbardziej lubicie :)). Gotową owsiankę dstawić na 2 minuty (żeby doszła). W tym czasie pokroić banany w plasterki. Owsiankę przełożyć do miseczki, na wierzchu ułożyć plasterki bananów.
Smacznego!
Smacznego!
Owsianeczka mniam :)
OdpowiedzUsuńSmacznie i zdrowo :)
Ewelinko, a Ty jak przygotowujesz owsiankę? ;)
UsuńWczoraj jadłam na mleku z miodem :) A dziś z jogurtem i bananem :))))
OdpowiedzUsuńCzyli na zimno?? Jestem kiepska w owsianych modyfikacjach :)
Usuńrewelacja, wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;))
Usuńu na szczęście nie "katowano" mnie owsianką , katorgą było zjeść kanapkę z szynką, nie mogłam zjadać skórek, a teraz zjadam skórki im świeższe tym lepsze;)
OdpowiedzUsuńDorosłość zdecydowanie weryfikuje nasze smaki ;) Pozdrawiam!
UsuńMniam, doskonale ją podałaś ;)
OdpowiedzUsuńtradycyjna pyszna owsianka :)
OdpowiedzUsuń;))
Usuńuwielbiam tak rozpoczynać dzień! :)
OdpowiedzUsuńja już też ;)!!
UsuńChętnie bym zjadła tą propozycje na śniadanie:) na zimno też próbowałaś?
OdpowiedzUsuńNo właśnie nie próbowałam ;) a masz jakiś sprawdzony sposób??
UsuńCudowna!
OdpowiedzUsuńJutro taką sobie zrobię.
Amber, zrobiłaś :) ??
UsuńTeż zrehabilitowałam owsiankę dopiero w pewnym wieku, pycha:)
OdpowiedzUsuńCzyli to nie tylko u mnie tak ;)
UsuńJa też nie byłam fanką owsianki do czasu odkrycia dodatków do owsianki. Jak tylko zaczęłam ją wzbogacać owocami, bakaliami i słodzikami przeróżnymi od miodów przez cukry brązowe aż po melasę, to pokochałam ją i jem bardzo często na śniadanie. Twoja bananowa wersja jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne są te Twoje dodatki!! Następnym razem na pewno będę kombinować inaczej :) Dziękuję!!
Usuńmuszę przyznać, że owsiankę poznałam dopiero po dwudziestce ;) w domu, nawet w szkołach nie miałam z nią styczności. na szczęście od razu się polubiłyśmy :D
OdpowiedzUsuńJa pierwszych spotkań nie wspominam zbyt miło ;) Na szczęście teraz bardzo się lubimy! ;)
UsuńJa uwielbiam owsiankę, obowiązkowo jadam ją dziennie na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńCodziennie chyba nie dałabym rady, ale raz na jakiś czas to pyszne urozmaicenie ;)
Usuńto jedno z moich ulubionych śniadań i nawet dzieci zjadają bez marudzenia, pyszne po prostu
OdpowiedzUsuńja też takie polubiłam ;)
UsuńCoraz bardziej przekonuje się do owsianki, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńJa też przez długi czas nie mogłam się przekonać ;) Ale naprawdę warto! To pysznie i pożywne śniadanie ;))
UsuńBardzo dobre, tylko jak dla mnie za dużo cynamonu i miodu. Następnym razem dodam trochę mniej :)
OdpowiedzUsuńja dodaje całego banana, pół gniotę widelcem do papki i dodaje pod koniec gotowania, a pół kroję i kładę na owsiance. Dzięki temu owsianka ma fajniejszą konsystencje i banana czuć w całej owsiance :P
OdpowiedzUsuńCudowny przepis;-) chętnie sięgnę po niego ponownie, szczególnie jako lunch do szkoły.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJa jak wielu innych ludzi również nie lubiłam się z owsianką. Była nudna, bezsmakowa.I nie jadłabym jej dalej, gdybym nie przeczytała o jej korzyściach na pewnej stronie. Wiedziałam, że jest zdrowa jednak po poniższym artykule na poważnie się wzięłam za jej spożywanie. Będzie moim stałym posiłkiem na śniadanie.Również spróbuję przekonać do niej mojego synka. Póki co woli jakieś kulki czekoladowe i inne tego kalibru płatki, które nie mają żadnych właściwości zdrowotnych ( gdybym wcześniej się opamiętała to nie miałabym tak wielu chorób teraz).
Polecam zamiast zwykłego mleka - mleko kokosowe. Mój najulubieńszy owoc. Lub zwykłe mleko z dodatkiem kokosa i innych owoców.
http://www.lolmania.pl/lol/27323/jedz-owsianke-kazdego-dnia-a-z-twoim-cialem-stanie-sie-to.html
Pozdrawiam.
To teraz już wiem czemu moja owsianka zawsze była mdła, nie dodawałam nigdy soli... nie wiedziałam.. Dzięki że napisałaś! :*
OdpowiedzUsuń