siła smaku

Owsianka z miodem i bananami

34
Dzisiejsze śniadanie, to jedno z tych, których nie cierpiałam przez całe dzieciństwo! Szara, pozbawiona smaku papka, na szczęście nie gościła często w moim domu i nie należałam do dzieci, którym owsianki i zupy mleczne były wmuszane. (co innego zupa z głowy ryby- wmuszana przynajmniej raz w roku, do tej pory przyprawia mnie o mdłości (dzięki Babciu ;)). Kilka weekendów temu postanowiłam dać owsiance kolejną szansę, dodać do niej ulubione składniki i dosmaczyć tak jak lubie. Wyszło przepyszne, sycące śniadanie, a owsianka na pewno częściej będzie gościć na moich śniadaniach! Nawet jeśli w dzieciństwie nie przepadaliście za tego typu daniami- spróbujcie koniecznie!! Jestem pewna, że zmienicie zdanie :)


SKŁADNIKI:
(na jedną porcję- dostosujcie więc ilość składników do osób jedzących)
  • 50 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 180 ml mleka
  • czubata łyżka miodu (polecam Wam ten z Good Mood Honey)
  • pół banana
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Płatki owsiane wymieszać w rondelku z mlekiem i dodać szczyptę soli (sól sprawia, że owsianka nie jest mdła, więc dodajcie ją nawet jeśli przygotowujecie wersje na słodko). Płatki podgrzewać w mleku, co jakiś czas mieszając przez około 5-7 minut. Dodać miód i doprawić szczyptą cynamonu. Gdyby oswianka była za płynna- dodajcie więcej płatków owsianych, jeśli wyjdzie za gęsta- rozcieńczie ją mlekiem- konsystencja ma być taka, jaką najbardziej lubicie :)). Gotową owsiankę dstawić na 2 minuty (żeby doszła). W tym czasie pokroić banany w plasterki. Owsiankę przełożyć do miseczki, na wierzchu ułożyć plasterki bananów.
Smacznego!





34 komentarze: Leave Your Comments

  1. Owsianeczka mniam :)
    Smacznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelinko, a Ty jak przygotowujesz owsiankę? ;)

      Usuń
  2. Wczoraj jadłam na mleku z miodem :) A dziś z jogurtem i bananem :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli na zimno?? Jestem kiepska w owsianych modyfikacjach :)

      Usuń
  3. rewelacja, wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. u na szczęście nie "katowano" mnie owsianką , katorgą było zjeść kanapkę z szynką, nie mogłam zjadać skórek, a teraz zjadam skórki im świeższe tym lepsze;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dorosłość zdecydowanie weryfikuje nasze smaki ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Mniam, doskonale ją podałaś ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy31.3.14

    tradycyjna pyszna owsianka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam tak rozpoczynać dzień! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chętnie bym zjadła tą propozycje na śniadanie:) na zimno też próbowałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie nie próbowałam ;) a masz jakiś sprawdzony sposób??

      Usuń
  9. Cudowna!
    Jutro taką sobie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  10. Też zrehabilitowałam owsiankę dopiero w pewnym wieku, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja też nie byłam fanką owsianki do czasu odkrycia dodatków do owsianki. Jak tylko zaczęłam ją wzbogacać owocami, bakaliami i słodzikami przeróżnymi od miodów przez cukry brązowe aż po melasę, to pokochałam ją i jem bardzo często na śniadanie. Twoja bananowa wersja jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetne są te Twoje dodatki!! Następnym razem na pewno będę kombinować inaczej :) Dziękuję!!

      Usuń
  12. muszę przyznać, że owsiankę poznałam dopiero po dwudziestce ;) w domu, nawet w szkołach nie miałam z nią styczności. na szczęście od razu się polubiłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja pierwszych spotkań nie wspominam zbyt miło ;) Na szczęście teraz bardzo się lubimy! ;)

      Usuń
  13. Ja uwielbiam owsiankę, obowiązkowo jadam ją dziennie na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Codziennie chyba nie dałabym rady, ale raz na jakiś czas to pyszne urozmaicenie ;)

      Usuń
  14. to jedno z moich ulubionych śniadań i nawet dzieci zjadają bez marudzenia, pyszne po prostu

    OdpowiedzUsuń
  15. Coraz bardziej przekonuje się do owsianki, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też przez długi czas nie mogłam się przekonać ;) Ale naprawdę warto! To pysznie i pożywne śniadanie ;))

      Usuń
  16. Monika2.11.15

    Bardzo dobre, tylko jak dla mnie za dużo cynamonu i miodu. Następnym razem dodam trochę mniej :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Anonimowy23.3.16

    ja dodaje całego banana, pół gniotę widelcem do papki i dodaje pod koniec gotowania, a pół kroję i kładę na owsiance. Dzięki temu owsianka ma fajniejszą konsystencje i banana czuć w całej owsiance :P

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudowny przepis;-) chętnie sięgnę po niego ponownie, szczególnie jako lunch do szkoły.

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam serdecznie.
    Ja jak wielu innych ludzi również nie lubiłam się z owsianką. Była nudna, bezsmakowa.I nie jadłabym jej dalej, gdybym nie przeczytała o jej korzyściach na pewnej stronie. Wiedziałam, że jest zdrowa jednak po poniższym artykule na poważnie się wzięłam za jej spożywanie. Będzie moim stałym posiłkiem na śniadanie.Również spróbuję przekonać do niej mojego synka. Póki co woli jakieś kulki czekoladowe i inne tego kalibru płatki, które nie mają żadnych właściwości zdrowotnych ( gdybym wcześniej się opamiętała to nie miałabym tak wielu chorób teraz).
    Polecam zamiast zwykłego mleka - mleko kokosowe. Mój najulubieńszy owoc. Lub zwykłe mleko z dodatkiem kokosa i innych owoców.
    http://www.lolmania.pl/lol/27323/jedz-owsianke-kazdego-dnia-a-z-twoim-cialem-stanie-sie-to.html
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  20. Anonimowy7.7.17

    To teraz już wiem czemu moja owsianka zawsze była mdła, nie dodawałam nigdy soli... nie wiedziałam.. Dzięki że napisałaś! :*

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy