siła smaku

Spaghetti ze szpinakiem i orzechami

14


Z przeglądu tego, co akurat mieliśmy w lodówce, wyszło coś naprawdę pysznego! Połączenie orzechów i migdałów ze świeżymi liśćmi szpinaku, bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło ;) Super szybki sposób na obiad! W zabieganym czasie okołoświątecznym, na pewno Wam się przyda!!


SKŁADNIKI:
(na dwie porcje)
  • ok. 150 g makaronu spaghetti (lub innego)
  • 300 g świeżych liści szpinaku
  • 50 g sera typu feta
  • 1 ząbek czosnku (ostatecznie możecie pominąć)
  • łyżka masła
  • 2 łyżki orzechów włoskich (pokruszonych)
  • 2 łyżki płatków migdałowych (podprażonych na suchej patelni)
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • 3 łyżki tartego parmezanu
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. W tym samym czasie szpinak przebrać, umyć i osuszyć. Większe liście drobniej pokroić. Na patelnie wrzucić liście szpinaku i podgrzewać, aż zmniejszą swoją objętość, a woda odparuje. Dodać łyżkę masła, wymieszać i poczekać, aż masło się rozpuści. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku. Zmniejszyć ogień, dodać pokruszoną fetę i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać łyżkę parmezanu (jeśli sos jest zbyt gęsty, dodać łyżkę wody z gotowania makaronu- dzięki skrobi, która jest w wodzie, sos nie będzie płynny). Sos zdjąć z ognia, dodać orzechy i migdały i dokładnie wymieszać (orzechy mają zachować chrupkość w sosie). Gotowy sos wymieszać na patelni z makaronem i przełożyć na talerze. Posypać parmezanem.
Smacznego!



14 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Bardzo lubię takie połączenia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja od niedawna też ;) Wcześniej ich nie znałam!

      Usuń
  2. Szybko i pysznie, lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szpinak a w takim połączeniu na pewno będzie mi to danie smakowało! Zapisuję do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po Świętach na pewno sobie przygotuję takie spaghetti :P Wygląda wspaniale, a ja uwielbiam takie smaki :) Póki co życzę Wesołych Świąt :)
    Zapraszam do siebie na świąteczne przygotowania, może akurat coś zainspiruje ;)
    babka wielkanocna, jajka faszerowane, jajka sadzone z czekolady

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowych, radosnych Świąt pełnych udanych wypieków!

    OdpowiedzUsuń
  6. Połączenie idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zajadam się samym już zdjęciem:) już tęsknie do makaronu...

    OdpowiedzUsuń
  8. Gdyby nie ten szpinak to... chętnie bym zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy