siła smaku

Przyprawa Pięciu Smaków

25

W ostatnim czasie w moim osiedlowym supermarkecie, zabrakło przyprawy pięciu smaków, tak bardzo popularnej w kuchni chińskiej. Z założenia przyprawa ta ma odpowiadać pięciu podstawowym smakom: słodkiemu, słonemu, gorzkiemu, kwaśnemu oraz ostremu. Postanowiłam sprawdzić, czy istnieje możliwość przygotowania mieszanki w domu i okazało się, że większość składników przyszła do mnie ostatnio w paczce od Kamisa. Mieszankę warto jest przygotowywać (lub kupować) w małych ilościach, bo bardzo szybko traci aromat. Jeśli będziecie mieli ochotę poeksperymentować z kuchnią chińska, koniecznie zaopatrzcie się w pięciosmakową mieszankę!
Ja niedługo podzielę się z Wami przepisem na imbirowego kurczaka z makaronem z przepisu Jamiego Olivera. Przyprawa jest tam bardzo ważnym składnikiem!!


SKŁADNIKI:
  • 6 cm kawałek cynamonu
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
  • 2 łyżeczki goździków
  • łyżeczka nasion kolendry
  • 2 gwiazdki anyżu
Rozgrzać suchą patelnie. Cynamon i anyż rozkruszyć na mniejsze części. Po kolei podgrzewać każdą przyprawę (na suchej patelni), aż zacznie wydawać z siebie intensywny aromat. Następnie wszystkie składniki wymieszać i zmielić w młynku, za pomocą robota kuchennego lub rozgnieść w moździerzu.
Przechowywać w szczelnym słoiku. 



25 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Lepsiejsze takie swojskie mieszanki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej pory kupowałam gotowce, ale od teraz, kiedy zobaczyłam ten przepis, przerzucam się na domową mieszankę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no proszę :) a jednak można wszystko samemu wykombinować w domku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow jestem w szoku! Muszę zrobić, dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja nie mam cierpliwości i wole kupić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli dobrze przypatrzysz się na skład, to i gotową można kupić baaardzo dobrą :)

      Usuń
  6. Muszę sobie coś takiego koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  7. zawsze co domowa to domowa - przepis zapisany - uwielbiam takie przyprawy zrobione w domu - zawsze ciut inaczej smakują - dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ależ bardzo proszę ;)) Ja też lubię te wszystkie mieszanki przygotowane w domu! W najbliższym czasie zapisaną mam jeszcze sól cytrusową do wypróbowania!

      Usuń
  8. Uwielbiam tą przyprawę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. o wiele lepsze swoje takie przyprawy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne zdjęcie! Ostatnio zaczęłam eksperymentować z kuchnią chińską więc taka przyprawa będzie mi nieodzowna! Czekam na obiecany przepis na imbirowego kurczaka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się go dodać jak najszybciej, specjalnie dla Ciebie ;)

      Usuń
  11. Domowe przyprawy nie dość, że są dużo zdrowsze to i lepiej smakują i pachną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, ale moim zdaniem szybciej wietrzeją! Dlatego warto robić mniej ale częściej ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  12. też robimy domową, dajemy pieprz syczuański

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie miałam go niestety ale czytałam, że pasuje idealnie!! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Przygotuję sobie taką przyprawę jak będę chciała poeksperymentować ;)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy