W ostatnim czasie w moim osiedlowym supermarkecie, zabrakło przyprawy pięciu smaków, tak bardzo popularnej w kuchni chińskiej. Z założenia przyprawa ta ma odpowiadać pięciu podstawowym smakom: słodkiemu, słonemu, gorzkiemu, kwaśnemu oraz ostremu. Postanowiłam sprawdzić, czy istnieje możliwość przygotowania mieszanki w domu i okazało się, że większość składników przyszła do mnie ostatnio w paczce od Kamisa. Mieszankę warto jest przygotowywać (lub kupować) w małych ilościach, bo bardzo szybko traci aromat. Jeśli będziecie mieli ochotę poeksperymentować z kuchnią chińska, koniecznie zaopatrzcie się w pięciosmakową mieszankę!
Ja niedługo podzielę się z Wami przepisem na imbirowego kurczaka z makaronem z przepisu Jamiego Olivera. Przyprawa jest tam bardzo ważnym składnikiem!!
SKŁADNIKI:
- 6 cm kawałek cynamonu
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
- 2 łyżeczki goździków
- łyżeczka nasion kolendry
- 2 gwiazdki anyżu
Rozgrzać suchą patelnie. Cynamon i anyż rozkruszyć na mniejsze części. Po kolei podgrzewać każdą przyprawę (na suchej patelni), aż zacznie wydawać z siebie intensywny aromat. Następnie wszystkie składniki wymieszać i zmielić w młynku, za pomocą robota kuchennego lub rozgnieść w moździerzu.
Przechowywać w szczelnym słoiku.
Lepsiejsze takie swojskie mieszanki :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak ;)
UsuńDo tej pory kupowałam gotowce, ale od teraz, kiedy zobaczyłam ten przepis, przerzucam się na domową mieszankę :)
OdpowiedzUsuńJest o wiele lepsza! ;)
Usuńno proszę :) a jednak można wszystko samemu wykombinować w domku :)
OdpowiedzUsuńWychodzi na to, że tak ;)
UsuńWow jestem w szoku! Muszę zrobić, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę ;))
UsuńA ja nie mam cierpliwości i wole kupić.
OdpowiedzUsuńJeśli dobrze przypatrzysz się na skład, to i gotową można kupić baaardzo dobrą :)
UsuńMuszę sobie coś takiego koniecznie zrobić!
OdpowiedzUsuńPrzyda się na pewno!! :)
Usuńzawsze co domowa to domowa - przepis zapisany - uwielbiam takie przyprawy zrobione w domu - zawsze ciut inaczej smakują - dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńAleż bardzo proszę ;)) Ja też lubię te wszystkie mieszanki przygotowane w domu! W najbliższym czasie zapisaną mam jeszcze sól cytrusową do wypróbowania!
UsuńUwielbiam tą przyprawę :)
OdpowiedzUsuńJa też!! Jest bardzo aromatyczna :))
Usuńo wiele lepsze swoje takie przyprawy :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;))
UsuńPiękne zdjęcie! Ostatnio zaczęłam eksperymentować z kuchnią chińską więc taka przyprawa będzie mi nieodzowna! Czekam na obiecany przepis na imbirowego kurczaka!
OdpowiedzUsuńPostaram się go dodać jak najszybciej, specjalnie dla Ciebie ;)
UsuńDomowe przyprawy nie dość, że są dużo zdrowsze to i lepiej smakują i pachną :)
OdpowiedzUsuńTo prawda, ale moim zdaniem szybciej wietrzeją! Dlatego warto robić mniej ale częściej ;) Pozdrawiam!
Usuńteż robimy domową, dajemy pieprz syczuański
OdpowiedzUsuńNie miałam go niestety ale czytałam, że pasuje idealnie!! ;)
OdpowiedzUsuńPrzygotuję sobie taką przyprawę jak będę chciała poeksperymentować ;)
OdpowiedzUsuń