Miałam ostatnio ochotę na szarlotkę, ale zależało mi na tym, żeby choć trochę zmienić klasyczny przepis. Na stronie arabeski waniliowej znalazłam przepis na kruchy jabłecznik (tu), który prezentował się doskonale, a wszystkie składniki miałam w domu. Za radą Evenki dodałam kilka łyżek dżemu, jednak u mnie padło na figowy. Połączeni przepyszne! Ciasto (przynajmniej z moim dżemem) nie było zbyt słodkie, delikatnie kruche i bardzo owocowe! Jeśli znudziły się Wam już poświąteczne babki i mazurki- serdecznie Wam polecam! Przepis jest naprawdę prosty, więc wyjdzie nawet początkującym kucharzom! Powodzenia!
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 250 g masła
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
- aromat waniliowy
- szczypta soli
- 750 g prażonych jabłek
- 3-4 łyżki dżemu figowego
- 1-2 łyżki bułki tartej
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier i wymieszać. Dodać masło pokrojone na mniejsze części i posiekać z mąką z dodatkami. Dodać jajka, śmietanę, szczyptę soli i odrobinę aromatu waniliowego i zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i odstawić do lodówki na ok. godzinę.
Schłodzone ciasto podzielić na pół. Jedną część rozwałkować i przełożyć na dno prostokątnej formy (moja miała 21x30 cm), wyciągając lekko do góry brzegi ciasta. Jabłka wymieszać z bułką tartą i dżemem i wyłożyć na ciasto. Wierzch przykryć rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta, dociskając na brzegach. Piec w temp. 180 st. C przez około 50 minut, aż ciasto ładnie zezłoci się z góry. Wystudzone ciasto pokroić na kwadraty i posypać cukrem pudrem!
Smacznego!
jabłecznik :3
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z jabłkami, ciekawa jestem tego dżemu figowego! :)
OdpowiedzUsuńTo był naprawdę bardzo trafiony pomysł i szczerze polecam! ;)
UsuńDoskonały!
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję.
Pozdrowienia!
Koniecznie daj znać, jak wyszedł ;)
UsuńBardzo oryginalny!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńRozpusta Aga, istna rozpusta:)
OdpowiedzUsuńDżem figowy jest boski. Ciężko go dostać, a jak już mam wyjadam cały słoiczek;]
Pozdrowienia:)
Dżem figowy jest dostępny w ofercie Piotra&Pawła, z tych produktów sygnowanych ich znakiem. Nigdy nie spotkałam się z tym, żeby go nie było, więc następnym razem może spróbuj tam ;) Ściskam!
UsuńZaintrygowałaś mnie;) Musi być pyszny!
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie!! ;)
UsuńFigi uwielbiam, świetna połączenie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńsuper połączenie - uwielbiam smak fig
OdpowiedzUsuńJa je osobiście wolę świeże, ale dżem też dobrze się sprawdza ;) Pozdrawiam!
Usuńnie jadłam jeszcze takiego dżemu - bardzo jestem ciekawa smaku
OdpowiedzUsuńDla mnie to taki lekko ziemisty smak, różniący się od świeżych owoców ;) SPróbuj przy najbliższej okazji ;)
UsuńFajny i prosty przepis, takie lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję , też mi się spodobał ;)
UsuńBardzo ciekawy pomysł, żeby dodać figi. Mniam :)
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie przy najbliższej okazji ;))
Usuń