siła smaku

Biała kiełbasa z sosem żurawinowym

20

Przepyszny obiad, który zajmie Wam tylko chwilę. Idealny, kiedy pogoda nie dopisze i będziecie musieli przełożyć grilla albo kiedy po prostu będziecie chcieli zaskoczyć gości nowymi smakami. Nie wymaga ono żadnych większych umiejętności i wyjdzie nawet początkującym kucharzom. Pomyślcie teraz, kogo chcecie zaskoczyć nowymi smakami i... do dzieła!



SKŁADNIKI:

  • 6 sztuk białek kiełbasy (możecie użyć również tych cienkich, ale wówczas zwiększcie ilość dwukrotnie lub zmniejszcie o połowę ilość pozostałych składników)
  • 1 średnia cebula
  • 3 czubate łyżki konfitury żurawinowej
  • łyżka miodu
  • sól, pieprz (użyłam młotkowanego z kolenrą)
  • suszony rozmaryn
  • olej słonecznikowy lub rzepakowy

Kiełbaski naciąć w poprzek z jednej strony. Cebulę pokroić w dość grube pióra. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć kiełbaski i podsmażyć z obu stron, aż skórka stanie się lekko brązowa. Naczynie do zapiekania wysmarować odrobiną oleju i przełożyć kiełbaski. Na tej samej patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w pióra, lekko posolić. Do podsmażonej cebuli dodać konfiturę z żurawiny i przemieszać. Dodać odrobinę wody i całość dusić kilka minut. Doprawić pieprzem i rozmarynem. Sos nie może bardzo zgęstnieć, bo większa część odparuje podczas pieczenia. Sosem zalać kiełbaski i dokładnie wymieszać. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. (góra/dół) i piec przez około 45 minut. W połowie pieczenia, naczynie wyjąć i zalać sosem kiełbaski. Podawać posypane świeżym tymiankiem.
Smaczengo!


20 komentarzy: Leave Your Comments

  1. ten sos jest najciekawszy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To danie musiało być naprawdę pyszne. Ja uwielbiam takie połączenia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że trafiłam w Twój gust i pokrywa się on z moim ;)) Pozdrawaim serdecznie!

      Usuń
  3. Pyszne!
    A sos to musi być mistrzostwo świata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słodko-słony sos sprawdził się idealnie :)

      Usuń
  4. Ależ to cudownie mus smakować:) A kiedyś nie lubiłam białej kiełbasy, dobrze, ze mi przeszło.

    Pozdrawiam Aga ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też pozdrawiam i ściskam! Miałam podobne odczucia co do białej kiełbasy, ale teraz kiedy ją odpowiednio przyprawię i upiekę jest pyszna! :))

      Usuń
  5. Nie próbowałam jeszcze takiego połączenia :)
    Uwielbiam białą kiełbasę więc przepis mnie zaintrygował :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj i mam nadzieję (a raczej pewność), że się nie zawiedziesz ;)

      Usuń
  6. Kusiłoby mnie, żeby jeszcze gdzieś tam wpleść chrzan :) Jeśli nie miałaś okazji, to spróbuj koniecznie chrzan z żurawiną z Eterno. Niesamowite ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuję następnym razem ;)) Chrzan pasowałby tu idealnie!

      Usuń
  7. Anonimowy2.6.14

    Muszę zrobić te kiełbaski /mam rodzinną konfiturę z żurawiny/, na pewno bardzo smaczne, a danie nie jest pracochłonne.
    Pozdrawiam -babcia

    OdpowiedzUsuń
  8. Babciu ja też użyłam właśnie jej ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na sos! Wygląda ta kiełbaska genialnie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję ;) To prawda, wyszło pysznie!!

      Usuń
  10. Anonimowy18.6.14

    sugeruję jeść kiełbaski bez E, bo są duuuuużo zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, że na moich "E" widać na zdjęciu?? :) Czy jak??

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy