siła smaku

Vege pasta słonecznikowa z czerwoną bazylią

14

Kiedy tylko zobaczyłam pastę ze słonecznika na Jadłonomii, od razu postanowiłam ją zapisałać do wypróbowania! Nie jestem jakaś wyjątkowo vege i nie wyobrażam sobie życia bez mięsa, chociaż staram się nie przesadzać również w drugą stronę. Przepis na pastę leżał i leżał i czekał, aż któregoś wieczoru nie zapomnę zalać wodą pestek (zajmuje to jakieś 30 sekund). Otrzymane zioła od Baziółki, a wśród nich czerwona bazylia, przekonały mnie, że odpowiedni moment już nadszedł i w sobotę rano raczyliśmy się słonecznikową pastą z dodatekiem wspomnianej bazylii i suszonych pomidorów. Jej smak na pewno Was zaskoczy, musicie się przekonać! Pamiętajcie tylko, żeby słonecznik namoczyć na noc :)



SKŁADNIKI:
  • szklanka pestek ze słonecznika
  • 4-5 sztuk suszonych pomidorów
  • 4 łyżki posiekanej bazylii (możecie użyć zielonej odmiany albo zastąpić ją świeżą natką pietruszki lub tymiankiem)
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki wody
  • sól, pieprz (użyłam młotkowanego z kolendrą)
Na noc:
Pestki słonecznika wsypać do miseczki i zalać wodą (zimną). Ja używam takiej samej ilości wody, co pestek.
Przygotowanie pasty:
Słonecznik odcedzić na sicie i przełożyć do naczynia blendera (z braku ww. urządzenia, możecie przełożyć składniki do zwykłej miski i zmiksować blenderem ręcznym). Dodać suszone pomidory, przeciśnięty ząbek czosnku i (niedokładnie) posiekane zioła. Zmiksować. Dodać 2 łyżki wody, doprawić solą i pieprzem i ponownie zmiksować. Jeśli pasta wydaje się Wam za gęsta możecie dodać jeszcze wody. Gotową pastę przełożyć do szczelnego słoiczka. Można przechowywać w lodówce do 3 dni. 
Smacznego!


14 komentarzy: Leave Your Comments

  1. No właśnie, żeby kiedyś w końcu nie zapomnieć :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Pasta jest fantastyczna! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dobra pasta na włosy, paznokcie i... myślenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł na pastę, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie pasty jak ta :-) mlask, mlask :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja aktualnie zakochałam się w guacamole :) Pyszna i baaardzo zielona! ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Nie próbowałam jeszcze czerwonej bazylii. Baziółko gdzie jesteś kiedy Cię potrzebuję?

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy