To ciasto jest moim aktualnym letnim numerem jeden i nie mogłam się już doczekać, żeby się nim z Wami podzielić. Tak samo nie mogę się doczekać się tego ciasta w wersji z innymi owocami: truskawkami, malinami czy porzeczkami. Jest całkiem proste i na pewno przypadnie Wam do gustu! Spróbujcie koniecznie!!
SKŁADNIKI:
- 400 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 250 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 220 g cukru (110g + 110g)
- szczypta soli + szczypta do białek
- 1 kg rabarbaru
- 60 g mąki ziemniaczanej
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, 110 g cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia i wszystko wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Do mąki dodać masło i żółtka i rozetrzeć w palcach na kruszonkę, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie rabarbar pokroić na 1-2 cm kawałki.
Formę do pieczenia (ok. 30x20 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylepić nią ciasto, ponakłuwać widelcem.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana nie będzie wypadać już z miski, dodawać stopniowo cukier (po łyżce) ciągle ubijając (ja dodałam cukier kryształ do ciasta i drobny do białek w takich samych proporcjach). Kawałki rabarbaru zasypać 60 g mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać, aby wszystkie owoce pokryły się mąką. Do ubitych białek dodać rabarbar i dokładnie wymieszać. Pianę z białek i rabarbaru wyłożyć na kruchy spód i równomiernie rozprowadzić. Piec w temp. 170 st. C przez ok. godzinę, aż piana lekko zbrązowieje, a ciasto nie będzie mokre. Gotowe ciasto pozostawić do ostudzenia (chociaż już na ciepło smakuje obłędnie, a zapach nie pozwoli Wam długo czekać).
Smacznego!! (chociaż lepiej pasowałoby tu "Pysznego!!")
ps. Babciu, dzięki za przepis!! Jest dokładnie taki, jak mówiłaś ;)
O mniam, wygląda niezwykle kusząco :) Ale skoro od babci, to wiadomo, że musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę przepyszne!! ;)
UsuńPrawdziwe pyszności :) Cudeńko!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;)
Usuńłał! jestem pod wrażeniem! świetne!
OdpowiedzUsuńdziękuję ;)
UsuńMmm ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńJest przepyszne! ;)
UsuńZ bezą to ja uwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa też! ;)
Usuńte bezy do rabarbaru musiały smakować obłędnie <3
OdpowiedzUsuńDokładnie tak!! ;)
Usuńnie ma opcji, z truskawkami zrobię!
OdpowiedzUsuńZ truskawkami ja też wypróbuję ;))
Usuńi powstała wersja truskawkowa - no niebo w gębie!!!
Usuńciasto tak znakomite, że znika w mgnieniu oka :)
Domyślam się!! Też muszę zrobić ;))
UsuńCudowne <3
OdpowiedzUsuń<3
Usuń