siła smaku

Zupa z ogórków

8
Celowo nie nazywam tej zupy ogórkową, bo pod tą nazwą od zawsze znam ją w zupełnie innej wersji. Ta jest bardzo szybka i prosta, a jeśli użyjecie szatkownicy, warzywa będą gotowe dosłownie po chwili. Jest o wiele lżejsza i idealnie sprawdzi się w cieplejsze dni! Serdecznie Wam polecam, jako miłą odmianę tej, którą dobrze znacie :)


SKŁADNIKI:
  • 5-6 średniej wielkości ogórków kiszonych
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 100 g ryżu (woreczek)
  • 0,5 litra wody
  • filiżanka wody z ogórków
  • łyżeczka masła
  • łyżka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego (w wersji light)
  • sól, pieprz
  • koperek
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do garnka. Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Dołożyć do ogórków, zalać wodą i dodać wodę z ogórków, a następnie dołożyć łyżeczkę masła. Podgrzać i zagotować przez ok. 10 minut. Ryż ugotować osobno, według przepisu na opakowaniu. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać ryż i wymieszać. Śmietanę zahartować w kubku wrzącą zupą i dodać do garnka. Zamieszać, doprawić solą, pieprzem i koperkiem. 
Smacznego!


8 komentarzy: Leave Your Comments

  1. ciekawy pomysł na ogórkową:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda! Zazwyczaj robię z ziemniakami ale z ryżem musi smakować wybornie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To całkiem miła odmiana ;)

      Usuń
  3. Zupa lekka i szybka w przygotowaniu, taka jak lubię...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)) cieszę się, że przypadła Ci do gustu ;)

      Usuń
  4. Nigdy takiej nie jadłam. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda! Serdecznie Cię zapraszam ;))

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy