SKŁADNIKI:
- 5-6 średniej wielkości ogórków kiszonych
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 100 g ryżu (woreczek)
- 0,5 litra wody
- filiżanka wody z ogórków
- łyżeczka masła
- łyżka śmietany 18% lub jogurtu naturalnego (w wersji light)
- sól, pieprz
- koperek
Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do garnka. Marchewki i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce. Dołożyć do ogórków, zalać wodą i dodać wodę z ogórków, a następnie dołożyć łyżeczkę masła. Podgrzać i zagotować przez ok. 10 minut. Ryż ugotować osobno, według przepisu na opakowaniu. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać ryż i wymieszać. Śmietanę zahartować w kubku wrzącą zupą i dodać do garnka. Zamieszać, doprawić solą, pieprzem i koperkiem.
ciekawy pomysł na ogórkową:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;)
UsuńPysznie wygląda! Zazwyczaj robię z ziemniakami ale z ryżem musi smakować wybornie!
OdpowiedzUsuńTo całkiem miła odmiana ;)
UsuńZupa lekka i szybka w przygotowaniu, taka jak lubię...
OdpowiedzUsuń:)) cieszę się, że przypadła Ci do gustu ;)
UsuńNigdy takiej nie jadłam. Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńMagda! Serdecznie Cię zapraszam ;))
Usuń