siła smaku

Ciasto z rabarbarem i bezową pianą

18

To ciasto jest moim aktualnym letnim numerem jeden i nie mogłam się już doczekać, żeby się nim z Wami podzielić. Tak samo nie mogę się doczekać się tego ciasta w wersji z innymi owocami: truskawkami, malinami czy porzeczkami. Jest całkiem proste i na pewno przypadnie Wam do gustu! Spróbujcie koniecznie!! 



SKŁADNIKI:
  • 400 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 220 g cukru (110g + 110g)
  • szczypta soli + szczypta do białek
  • 1 kg rabarbaru
  • 60 g mąki ziemniaczanej


Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, 110 g cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia i wszystko wymieszać. Żółtka oddzielić od białek. Do mąki dodać masło i żółtka i rozetrzeć w palcach na kruszonkę, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Przełożyć do miski, przykryć i odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
W tym czasie rabarbar pokroić na 1-2 cm kawałki. 
Formę do pieczenia (ok. 30x20 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką. Wylepić nią ciasto, ponakłuwać widelcem. 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana nie będzie wypadać już z miski, dodawać stopniowo cukier (po łyżce) ciągle ubijając (ja dodałam cukier kryształ do ciasta i drobny do białek w takich samych proporcjach). Kawałki rabarbaru zasypać 60 g mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać, aby wszystkie owoce pokryły się mąką. Do ubitych białek dodać rabarbar i dokładnie wymieszać. Pianę z białek i rabarbaru wyłożyć na kruchy spód i równomiernie rozprowadzić. Piec w temp. 170 st. C przez ok. godzinę, aż piana lekko zbrązowieje, a ciasto nie będzie mokre. Gotowe ciasto pozostawić do ostudzenia (chociaż już na ciepło smakuje obłędnie, a zapach nie pozwoli Wam długo czekać). 
Smacznego!! (chociaż lepiej pasowałoby tu "Pysznego!!")
ps. Babciu, dzięki za przepis!! Jest dokładnie taki, jak mówiłaś  ;) 


Rabarbalove





18 komentarzy: Leave Your Comments

  1. O mniam, wygląda niezwykle kusząco :) Ale skoro od babci, to wiadomo, że musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwe pyszności :) Cudeńko!

    OdpowiedzUsuń
  3. łał! jestem pod wrażeniem! świetne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Z bezą to ja uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. te bezy do rabarbaru musiały smakować obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. nie ma opcji, z truskawkami zrobię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z truskawkami ja też wypróbuję ;))

      Usuń
    2. i powstała wersja truskawkowa - no niebo w gębie!!!
      ciasto tak znakomite, że znika w mgnieniu oka :)

      Usuń
    3. Domyślam się!! Też muszę zrobić ;))

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy