siła smaku

Owsianka truskawkowa z migdałami

14

Aktualnie to moje ulubione połączenie i najlepsza owsianka jaką jadłam. Nie wiem czy może być coś lepszego niż dodatek świeżych truskawek i podprażonych płatków migdałowych. Dopóki sezon na truskawki będzie trwał, to będzie moje ulubione śniadanie!! Spróbujcie koniecznie!! ;)

SKŁADNIKI:

  • 80 g płatków owsianych błyskawicznych
  • 200 ml mleka
  • szczypta soli
  • kilka (kilkanaście!!) świeżych truskawek
  • dwie łyżki uprażonych (na suchej patelni) płatków migdałów
  • łyżka miodu
Płatki owsiane przesypać do rondelka, zalać mlekiem i wymieszać. Ustawić na średnim ogniu, dodać szczyptę soli (dzięki temu płatki nie są mdłe) i podgrzewać przez ok. 5-7 minut do zagrzania i zgęstnięcia. Ostawić pod przykryciem na 1-2 minuty, żeby doszły. Truskawki umyć, przebrać i pozbyć się szypułek. Pokroić na ćwiartki. Owsiankę przełożyć do miseczki, na wierzchu ułożyć truskawki i posypać uprażonymi migdałami!
Smacznego!





Milion smaków truskawek

14 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Zapraszam do udziału w konkursie:

    www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Tylko takie slowa cisna mi sie na usta :) Wpadam jutro na sniadanie ;)

    Sciskam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam Majeczko serdecznie ;) Będzie mi bardzo miło!

      Usuń
  3. Lepszego śniadaniowego zestawu - nie ma. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja teraz nawet na kolację przygotowuję podobne ;)) A kiedyś tak bardzo nie lubiłam...

      Usuń
  4. Dla mnie to mistrzowskie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna owsianka dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy