siła smaku

Szparagi pieczone w boczku

20


Sezon na szparagi w pełni!! Chociaż w niektórych miejscach ceny za marny pęczek powalają, to warto się nimi nacieszyć, bo nie będzie to trwało długo :) Moje ulubione, zielone, na otwarcie sezonu przyjechały prosto z mazur i naprawdę były przepyszne! Nie chciałam ich katować długimi przygotowaniami, więc na początek zdecydowałam się na indyka ze szparagami i kozim serem (o czym później), a także na śniadaniową wersje, zapiekanych w boczku z dodatkiem sadzonego jajka (zupełnie nie miałam rano siły i ochoty na gotowanie jajek w koszulce). Przepyszny i prosty przepis!!



SKŁADNIKI:
(na ok. dwie porcje, w zależności od głodu :))
  • 8 sztuk szparagów
  • 8 plasterków boczku
  • oliwa
  • sól, pieprz
Szparagi umyć (bardzo delikatnie), osuszyć i odłamać zdrewniałą końcówkę (szparag sam złamie się w odpowiednim miejscu, po delikatnym odgięciu). Każdą sztukę owinąć w plaster boczku i ułożyć w naczyniu do zapiekania, wysmarowanym odrobiną oliwy. Piekarnik nagrzać do 220 st. C (góra/dół) i wstawić naczynie ze szparagami na ok. 10-12 minut, aż boczek ładnie się zezłoci.
Podawać gorące, najlepiej w towarzystwie jajek na miękko (lub moich ukochanych na półmiękko), sadzonych, lub w koszulkach.
Smacznego!


PS. Wróciła też możliwość drukowania poszczególnych przepisów!! Ikonkę
 drukarki znajdziecie na dole każdej strony.



20 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Lubię :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Niezawodne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tę wersję szparagowych pyszności :-) mlask, mlask :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dal mnie również im prosciej, tym lepiej. Niech ten sezon trwa jak najdłużej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię takie super proste połączenia :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. I koniecznie daj znać jak wyszło!

      Usuń
  6. Też miałam obiad w niedziele ze szparagami:) szkoda, że sezon niedługo się kończy. O tak ceny nieraz powalają mnie na kolana!

    Pyszna przekąska.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja miałam ostatnio szparagowy obiad i jutro pojawi się na blogu ;)

      Usuń
  7. Kochamy szparagi! Zwłaszcza z chudym boczkiem!
    Rozkosz i zdrowie :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To prawda! Ściskam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wypasione szparagi :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy