Miłą odmianą od makaronu jest dla nas (czasem) risotto! Włoskie dania mają to do siebie, że są naprawdę proste i szybkie, a połączenie kilku składników daje przepyszny efekt końcowy! To risotto było inspirowane cytrynowym spaghetti, które zobaczyłam w jednym z kulinarnych programów. Do tego kurczak, trochę parmezanu i bazylii i przepyszny obiad gotowy! Serdecznie Wam polecam!
SKŁADNIKI:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- szklanka ryżu do risotto (użyłam arborio)
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego (lub warzywno- drobiowego)
- sok i otarta skórka z jeden większej cytryny
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki parmezanu
- łyżka świeżej bazylii (posiekanej)
- sól, pieprz
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem oraz dwiema łyżkami soku z cytryny i łyżeczką skórki otartej z cytryny. Usmażyć na patelni na lekko złoty kolor i przełożyć do miseczki. Na dużej (głębokiej) patelni rozpuścić masło, wsypać ryż i delikatnie przesmażyć, mieszając, aby wszystkie ziarenka zostały pokryte masłem. Na patelnię wlać chochelkę bulionu i mieszając, podgrzewać do momentu jej całkowitego wchłonięcia przez ryż. Wówczas dodać kolejną chochelkę i postępować jak powyżej, aż do wyczerpania bulionu. Kiedy cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż, na patelnię wlać sok z cytryny oraz otartą skórkę, dodać kurczaka i chwilę razem dusić. Gotowe risotto doprawić solą i pieprzem oraz dodać dwie łyżki parmezanu oraz posiekaną bazylię i dokładnie wszystko wymieszać, do połączenia składników. Podawać gorące, posypane odrobiną parmezanu i udekorowane listkiem bazylii.
Smacznego!
Smacznego!
Mnie nie musisz polecac Agus :) Uwielbiam risotto. Szczegolnie z takimi pysznymi dodatkami :)
OdpowiedzUsuńSciskam :)
Również sciskam Majeczko ;*
UsuńBardzo lubię risotto z dodatkiem skórki cytrynowej. Jakiś czas temu robiłam bardzo podobne, ale dodawałam jeszcze pieczarki i pietruszkę :)
OdpowiedzUsuńPieczarki i pietruszka też by tu idealnie pasowały ;) To naprawdę świetny pomysł i chętnie z niego skorzystam ;) Pozdrawiam!
UsuńBardzo fajna alternatywa dla klasycznego, polskiego obiadu. Świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Bardzo dziękuję ;) I zgadzam sie całkowicie! ;)
UsuńMnie też nie musisz przekonywać do ryżu bo ubóstwiam na równi z makaronem, czasem myślę, ze ja po prostu lubię wszystko co włoskie! To takie proste.
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam wszystko, co włoskie ;) Kto wie, kim byłyśmy w poprzednim wcieleniu ... ;)
UsuńSuper risotto - pycha! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;))
Usuń