siła smaku

Cytrynowe risotto z kurczakiem

10

Miłą odmianą od makaronu jest dla nas (czasem) risotto! Włoskie dania mają to do siebie, że są naprawdę proste i szybkie, a połączenie kilku składników daje przepyszny efekt końcowy! To risotto było inspirowane cytrynowym spaghetti, które zobaczyłam w jednym z kulinarnych programów. Do tego kurczak, trochę parmezanu i bazylii i przepyszny obiad gotowy! Serdecznie Wam polecam!



SKŁADNIKI:
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • szklanka ryżu do risotto (użyłam arborio)
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego (lub warzywno- drobiowego)
  • sok i otarta skórka z jeden większej cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki parmezanu
  • łyżka świeżej bazylii (posiekanej)
  • sól, pieprz
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić solą i pieprzem oraz dwiema łyżkami soku z cytryny i łyżeczką skórki otartej z cytryny. Usmażyć na patelni na lekko złoty kolor i przełożyć do miseczki. Na dużej (głębokiej) patelni rozpuścić masło, wsypać ryż i delikatnie przesmażyć, mieszając, aby wszystkie ziarenka zostały pokryte masłem. Na patelnię wlać chochelkę bulionu i mieszając, podgrzewać do momentu jej całkowitego wchłonięcia przez ryż. Wówczas dodać kolejną chochelkę i postępować jak powyżej, aż do wyczerpania bulionu. Kiedy cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż, na patelnię wlać sok z cytryny oraz otartą skórkę, dodać kurczaka i chwilę razem dusić. Gotowe risotto doprawić solą i pieprzem oraz dodać dwie łyżki parmezanu oraz posiekaną bazylię i dokładnie wszystko wymieszać, do połączenia składników. Podawać gorące, posypane odrobiną parmezanu i udekorowane listkiem bazylii.
Smacznego!




10 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Mnie nie musisz polecac Agus :) Uwielbiam risotto. Szczegolnie z takimi pysznymi dodatkami :)

    Sciskam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię risotto z dodatkiem skórki cytrynowej. Jakiś czas temu robiłam bardzo podobne, ale dodawałam jeszcze pieczarki i pietruszkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczarki i pietruszka też by tu idealnie pasowały ;) To naprawdę świetny pomysł i chętnie z niego skorzystam ;) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Bardzo fajna alternatywa dla klasycznego, polskiego obiadu. Świetny pomysł :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję ;) I zgadzam sie całkowicie! ;)

      Usuń
  4. Mnie też nie musisz przekonywać do ryżu bo ubóstwiam na równi z makaronem, czasem myślę, ze ja po prostu lubię wszystko co włoskie! To takie proste.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam wszystko, co włoskie ;) Kto wie, kim byłyśmy w poprzednim wcieleniu ... ;)

      Usuń
  5. Super risotto - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy