siła smaku

Pasta z awokado (guacamole)

8

Pasta z awokado to idealny pomysł na śniadanie. Moim ulubionym połączeniem jest kanapka z pastą i świeżymi listkami mięty! Każde inne dodatki są w tym przypadku dla mnie zbędne!
Jeśli chodzi o samo awokado- zupełnie nie musicie się go bać!! Dojrzałe awokado musi być na tyle miękkie, że po naciśnięciu skórki, łatwo się odkształca.  Idealne awokado musi mieć ciemnozieloną skórkę, bez plamek i przebarwień. Tylko z miękkiego, dojrzałego awokado Wasze guacamole będzie miało idealną konsystencje!! Jeśli awokado jeszcze nie dojrzało, odłóżcie je w jakimś ciemnym miejscu na jeden- dwa dni! W tym czasie awokado powinno stać się odpowiednie.

Pasta z awokado sprawdzi się również idealnie jako letnia przekąska na imprezy! Miska pasty i świeże pieczywo, tortille lub nachosy i Wasi goście będą zachwyceni! Brakuje tylko odpowiedniej pogody :)


SKŁADNIKI:
  • 2 dojrzałe awokado 
  • pół średniej cebuli
  • 2 łyżki soku z limonki (lub cytryny)
  • 1 mały ząbek czosnku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w płatkach (lub kawałek papryczki chili)
  • sól
Awokado przekroić wzdłuż na pół, usunąć pestki i obrać ze skórki. Pokroić na mniejsze części i przełożyć do miski. Dodać drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty ząbek czosnku. Całość zmiksować tak, aby w paście zostały drobne kawałki awokado. Doprawić solą i papryczką i dokładnie wymieszać. (jeśli używacie świeżej papryczki chilli, zmiksujcie ją razem z awokado i cebulą).
Aby guacamole nie ściemniało możecie do środka włożyć pestkę z awokado i szczelnie przykryć miskę folią, jednak najlepiej podawać je bezpośrednio po przygotowaniu.

Do guacamole możecie dodać także: świeże listki kolendry, pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki) lub oliwę. 

Smacznego! (i udanej imprezy ;))


8 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Uwielbiam guacamole, szczególnie ze świeżym, chrupiącym chlebem, najlepiej takim prosto z pieca :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo tak! To idealne połączenie ;))

      Usuń
  2. Z miętą nie próbowałam, a może być pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięta sprawdza się idealnie!! Dla mnie dodatkowo łagodzi ostry smak :)

      Usuń
  3. Muszę przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I koniecznie dać znać! :)

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy