siła smaku

Babeczki z porzeczkami i bezą

21

Przepis na te słodko- kwaśne babeczki mam już od dawna (stąd) i nie mogłam się doczekać, kiedy w końcu pojawią sie porzeczki i będę mogła je przygotować. Sam przepis jest całkiem prosty, pamiętajcie tylko, żeby dobrze ubić bezę (nie przebić jej) i równomiernie rozłożyć na ciastkach. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, zachęcam, bo czy może być coś lepszego niż maślane ciasto, kwaśne owoce i słodka beza na wierzchu? Ja nie znam ;)


SKŁADNIKI:
(źródło; na 12 babeczek)
Na ciasto:
  • 125 g miękkiego masła
  • 100 g cukru (białego)
  • 1 jajko
  • 120 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół filiżanki czerwonej porzeczki
Na bezę:
  • 2 białka 
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Piekarnik nagrzać do 160 st. C. 
Masło utrzeć mikserem na jasną masę, dodawać stopniowo cukier cały czas ucierając. Kiedy cukier rozpuści się w maśle, dodać jajko i ponownie dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Mąkę dodać do ciasta i ponownie zmiksować (można dodawać ją stopniowo, wtedy o wiele łatwiej jest ją połączyć z ciastem). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (papierkami) i napełnić do ok. połowy ciastem. Na wierzchu ułożyć po kilka kulek porzeczek (5-7 szt.). Białka ubić na sztywno (pamiętać, żeby nie przebić) przez ok. 2-3 minuty. Kiedy piana stanie się gęsta i sztywna, (a po wyciągnięciu z niej piór miksera, będą zostawały na nich 'czubki') stopniowo, łyżeczka po łyżeczce dodawać drobny cukier. Kiedy w bezie cukier nie będzie już wyczuwalny (pod palcami) dodać łyżeczkę cukru i mąki ziemniaczanej i połączyć z białkami. Pamiętajcie, żeby najpierw przygotować ciasto i podzielić je w foremkach, a dopiero później ubić bezę- beza bardzo nie lubi stać. Gotową bezę rozdzielić poomiędzy babeczki, wkładając ją do środka papilotki (rosnące ciasto wypchnie ją do góry). Piec w temp. 160 st.C przez około 35-40 minut (w oryginalnym przepisie czas pieczenia to 30 minut, ale jak dla mnie to za krótko- być może wiele zależy od rozmiarów babeczek,a moje były wyjątkowo spore). Gotowe babeczki zostawić do wystudzenia. 
Smacznego!






21 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Urocze te babeczki, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie babeczki w każdej formie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też je lubię ;) Zawsze są takie urocze ;)

      Usuń
  3. Ślicznie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszności, świetnie Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Beza i porzeczki to para doskonała!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak ;) To para doskonała! Ale do tych babeczekk pasowałyby też inne kwaskowate owoce ;)

      Usuń
  6. Jakie one piękne :>

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo eleganckie:) beza wyglada fantastycznie tutaj.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję ;)) Efekt końcowy mnie trochę zaskoczył, ale też mi się podoba :)

      Usuń
  8. O rajuśku. Cuda zrobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  9. poproszę jedną babeczkę, tak apetycznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam serdecznie! Chętnie się podzielę ;)

      Usuń
  10. Prześliczne <3 Wyglądają baaardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy