Tarta wytrawna to najlepszy pomysł na wakacyjne późne śniadanie czy obiad. Idealnie sprawdzi się też podczas pikników, bo bardzo łatwo ją transportować i równie pysznie smakuje na zimno jak i na cieło. Moje połączenie było typowo śniadaniowo - lunchowym, ale sprawdziło się idealnie! Tarta łatwo się kroi i nie wymaga sztućców przy jedzeniu! Sprawdzi się w niejeden wakacyjny dzień ;))
SKŁADNIKI
(śr. formy 28 cm)
(śr. formy 28 cm)
Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mleka
Nadzienie:
- 4 jajka
- 15 dag fasolki szparagowej (zielonej)
- 70 g sera z błękitną pleśnią (lazur)
Masa jajeczna:
- 3 jajka
- 100 ml śmietany 30%
- opakowanie serka śmietankowego (Philadelphia, Arla Buko, Piątnica, etc)
- sól, pieprz
Mąkę przesiać do miski, dodać masło, jajko i sól. Jajko rozetrzeć w palcach z masłem i mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać mleko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić formę do tarty i podziurkować za pomocą widelca. Na wierzchu ułożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać na górę 'obciążniki' (fasolę, groch lub kuleczki ceramiczne do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez około 15 minut, aż brzegi się zezłocą. W tym czasie fasolkę wrzucić do gotującej się wody i podgotować przez około 5-7 minut. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na podpieczony spód wyłożyć pokrojone w ćwiartki jajka, pokrojoną fasolę (w 2-3 cm kawałki) i całość posypać serem. Przygotować masę jajeczną: Jajka zmiksować ze śmietanką i serkiem, doprawić solą i pieprzem i wylać (ostrożnie) na tartę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 30 minut, aż masa się zetnie. Podawać od razu lub po wystudzeniu.
Smacznego!
Wyglada strrrrrasznie apetycznie Agus :) Nastepnym razem wybieram sie z Toba na piknik ;)
OdpowiedzUsuńMajeczko! Zabiorę Cię z największą przyjemnością ;))
UsuńAle apetyczna! Tarty uwielbiam, moja ulubiona to ze szpinakiem i serem feta. ;)
OdpowiedzUsuńJa też lubię takie połączenie :))
UsuńŁał! pyyyyycha! No i po co ja tu wchodzęo takiej późnej porze!?:D
OdpowiedzUsuńZapraszam o każdej ;)))
Usuńwytrawne tarty bardzo lubię :) świetne są na obiad lub kolację :)
OdpowiedzUsuńDokładnie!! U mnie idealnie sprawdziła się również na pikniku ;))
UsuńBardzo smakowite połączenie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)) To prawda, wszystkim smakowało!
UsuńWspaniała! Wygląda naprawdę przepięknie <3
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję!!
Usuńwygląda bardzo apetycznie :0 chętnie skusiłabym się na kawałek :)
OdpowiedzUsuńbardzo proszę ;))
UsuńMmm wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń