siła smaku

Wytrawna tarta z fasolką szparagową i jajkami

15

Tarta wytrawna to najlepszy pomysł na wakacyjne późne śniadanie czy obiad. Idealnie sprawdzi się też podczas pikników, bo bardzo łatwo ją transportować i równie pysznie smakuje na zimno jak i na cieło. Moje połączenie było typowo śniadaniowo - lunchowym, ale sprawdziło się idealnie! Tarta łatwo się kroi i nie wymaga sztućców przy jedzeniu! Sprawdzi się w niejeden wakacyjny dzień ;))


SKŁADNIKI
(śr. formy 28 cm)

Kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka mleka
Nadzienie:
  • 4 jajka
  • 15 dag fasolki szparagowej (zielonej)
  • 70 g sera z błękitną pleśnią (lazur)
Masa jajeczna:
  • 3 jajka
  • 100 ml śmietany 30%
  • opakowanie serka śmietankowego (Philadelphia, Arla Buko, Piątnica, etc)
  • sól, pieprz
Mąkę przesiać do miski, dodać masło, jajko i sól. Jajko rozetrzeć w palcach z masłem i mąką, aż powstanie drobna kruszonka. Dodać mleko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić formę do tarty i podziurkować za pomocą widelca. Na wierzchu ułożyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać na górę 'obciążniki' (fasolę, groch lub kuleczki ceramiczne do pieczenia). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez około 15 minut, aż brzegi się zezłocą. W tym czasie fasolkę wrzucić do gotującej się wody i podgotować przez około 5-7 minut. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Ser zetrzeć na tarce  o grubych oczkach. Na podpieczony spód wyłożyć pokrojone w ćwiartki jajka, pokrojoną fasolę (w 2-3 cm kawałki) i  całość posypać serem. Przygotować masę jajeczną: Jajka zmiksować ze śmietanką i serkiem, doprawić solą i pieprzem i wylać (ostrożnie) na tartę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec przez ok. 30 minut, aż masa się zetnie. Podawać od razu lub po wystudzeniu.
Smacznego!






15 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Wyglada strrrrrasznie apetycznie Agus :) Nastepnym razem wybieram sie z Toba na piknik ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majeczko! Zabiorę Cię z największą przyjemnością ;))

      Usuń
  2. Ale apetyczna! Tarty uwielbiam, moja ulubiona to ze szpinakiem i serem feta. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał! pyyyyycha! No i po co ja tu wchodzęo takiej późnej porze!?:D

    OdpowiedzUsuń
  4. wytrawne tarty bardzo lubię :) świetne są na obiad lub kolację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie!! U mnie idealnie sprawdziła się również na pikniku ;))

      Usuń
  5. Bardzo smakowite połączenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)) To prawda, wszystkim smakowało!

      Usuń
  6. Wspaniała! Wygląda naprawdę przepięknie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda bardzo apetycznie :0 chętnie skusiłabym się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy