Idealne, letnie ciasto! Owsiane słodkie ciasto z porcją kwaskowych owoców sprawdzi się idealnie w każdą letnią pogodę. Dodatkowo możecie je zabrać na wakacyjny piknik, o czym pisałam tu. Przepis na podstawie tego od Liski (tutaj), z moimi zmianami.
SKŁADNIKI:
- 175 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 60 g brązowego cukru
- 70 g płatków owsianych (błyskawicznych)
- 1 (małe) jajko
- szklanka porzeczek (ja użyłam czerwonych i białych)
- cukier puder (do posypania)
Wszystkie składniki (mąkę, masło, brązowy cukier, płatki owsiane i jajko) przełożyć do miski i zagnieść ciasto (jak kruche). Ciasto powstanie grudkowate i dosyć miękkie. Ciasto odłożyć do lodówki na ok. 15 minut. W tym czasie porzeczki opłukać, wysuszyć i przebrać. Formę - 28 cm max (najlepiej do tarty, ale może być też zwykła tortownica) wyłożyć 2/3 ciasta, na wierzchu ułożyć owoce. Pozostałą część ciasta pokruszyć na owoce, tworząc coś w rodzaju kruszonki.
Piec w temp. 180 st. C przez około 35 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Przed podaniem wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Pyszny widok!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :))
UsuńJak zwykle zachwycające zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję za miłe słowa ;)) ściskam!
UsuńTo gdzie mieszkasz? Mam wpaść w porze obiadowej? :D
OdpowiedzUsuńBemowo czeka z otwartymi ramionami i zastawionymi stołami ;) (chociaż dziś tylko (idealny na upały :P) krupnik) :(
UsuńBardzo apetyczne ciasto, z chęcią wypróbuję przepis. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj mi znać jak już upieczesz ;))
UsuńAleż cudnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję ;)) I równie pysznie smakuje!
Usuńpiękne zdjecia, a na nich jeszcze cudowniejsza tarta! biorę w ciemno....hmmm, przecież to musi smakować obłędnie! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie!! Zaprszam do częstowania ;)
Usuńrzeczywiście idealne! zrobię podobne z jeżynami!
OdpowiedzUsuńDaj znać jak sprawdziły się jeżyny ;))
UsuńBardzo fajne lekkie ciasto! :)
OdpowiedzUsuńthis looks so mouth watering. Have an amazing day!
OdpowiedzUsuńKenny,
WHAT KENNY HEARTS a FASHION AND DECOR BLOG
INSTAGRAM @kennydaily / BLOGLOVIN / FACEBOOK
thank U so much ;)))
UsuńAgnieszko, mogę użyć płatków owsianych górskich?
OdpowiedzUsuńZrobiłam to ciasto z górskimi płatkami, które wcześniej zalałam wrzątkiem. Wyszło mokre, więc chyba coś przekombinowałam.
Myślę, że górskie mogą być, ale już bez namaczania. Po prostu wsypałabym je (suche) do ciasta. Spróbuj jeszcze raz i koniecznie daj znać ;))
UsuńRewelacja, to ciasto ma wszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuńMusisz je zatem koniecznie upiec ;))
UsuńMniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;))
Usuńo jaciee, wspaniale się prezentuje!
OdpowiedzUsuńdzięki Haniu!! ;)
UsuńPiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńW tym roku i ja pokochałam porzeczki w wypiekach :)
bardzo dziękuje :)) Ja zakochałam się już dawno temu ;))
UsuńTym ciastem może odczaruję porzeczki....
OdpowiedzUsuńodczaruj ;))
UsuńCiasto wygląda tak zachęcająco, że pewnie je upiekę, bo mam porzeczki, więc ... Kusi, kusi swoim wyglądem :)
OdpowiedzUsuńUpiecz i koniecznie daj znać jak Wam smakowało ;)) Pozdrawiam!
Usuńzrobiłam!:) ciasto jest przepyszne, moje smaki :) użyłam płatków górskich bo akurat takie zalegają w mojej szafce przeważnie :)
OdpowiedzUsuńStrasznie się cieszę, że smakowało ;) Pozdrawiam serdecznie!!
UsuńSzkoda, że lato się kończy i nie można będzie już piec takich cudownych, owocowych ciast :)
OdpowiedzUsuńOoo to prawda :( też mi robi się przykro na tę myśl, ale wszystkie owoce wrócą za rok!! Ściskam!
UsuńA czy mogę do tego ciasta użyć truskawek?
OdpowiedzUsuńOczywiście ;)
Usuńczy pieczemy z termobigiem czy gora doł
OdpowiedzUsuńJa pieke góra dol, ale duzo zależy od piekarnika :)
Usuń