siła smaku

Jogurtowe ciasto ze śliwkami (leniwe)

28

To najłatwiejsze ciasto z możliwych. Jest tak leniwe, że do jego przygotowania nie musicie wyjmować nawet miksera :) Wszystkie składniki możecie odmierzyć tą samą szklanką, żeby było mniej sprzątania. Idealne o tej porze roku, kiedy śliwki są tak łatwo dostępne, ale z każdymi innymi owocami sprawdzi się idealnie (nie mogę doczekać się wersji z jabłkami!!). Spróbujcie koniecznie ;)


SKŁADNIKI:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 4 czubate łyżki miodu
  • 400 ml jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • ok. 1 kg śliwek, przepołowionych i pozbawionych pestek
  • cukier puder do posypania
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem, sodą oczyszczoną i cukrem. Do drugiej miski wbić jajka, dodać miód, jogurt i olej słonecznikowy i dokładnie wymieszać widelcem do połączenia składników (na początku może się wam wydawać, że jogurt zważył się w oleju, ale należy to starannie rozmieszać). Do mąki z dodatkami przelać płynne składniki i wymieszać (mieszając w jedną stronę), krótko- tylko do połączenia składników. Formę (moja była prostokątna 25x32 cm, ale możecie użyć również dużej tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować masłem i wysypać bułką, mąką lub otrębami). Przelać gotowe ciasto, na wierzchu ułożyć śliwki (przeciętą stroną do góry, wówczas nie opadną). Piec w temp. 180 st. C przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić (jeśli wytrzymacie :)). Przed podaniem obsypać cukrem pudrem.
Smacznego!



28 komentarzy: Leave Your Comments

  1. uwielbiam ciasta jogurtowe, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurtowe ciasto zawsze brzmi i smakuje pysznie! ;)

      Usuń
  2. Znam to ciasto! Najlepsze ;) kojarzy mi się z dzieciństwem. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja go wcześniej nie znałam- szczególnie w wersji z jogurtem greckim, ale miło mnie zaskoczył ten przepis i na pewno będę do niego wracała :)

      Usuń
  3. Już kiedyś je próbowałam, smakowało wyśmienicie, chętnie skusiłabym się na twoja wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aż ślinka cieknie na widok tego ciasta. Pychotka.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chętnię odwiedzę!! Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Kawałeczka takiego ciasta na pewno bym nie odmówiła...:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze się częstować :))

      Usuń
  6. Ciasta z dodatkiem jogurtu wychodzą pyszne, delikatne. A Twoje z dodatkiem śliwek ummm..... mniam. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie to również idealne połączenie ;) I zgadzam się w 100% z tym co napisałaś ;)) Pozdrawiam!

      Usuń
  7. takie ciacha uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszło idealne - przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super !! Bardzo się cieszę ;))

      Usuń
  9. Wyszło idealne - przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beti, to Ty? :)

      Usuń
    2. Tak, to ja kochana :))

      Usuń
    3. Ale fajnie!! Musisz koniecznie spóbować innych przepisów i dać mi znać :))

      Usuń
  10. Leniwe, ale szybko znika...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Bardzo szybko!!

      Usuń
  11. Cudowneee... ale ja bym się nie powstrzymała, żeby do kompozycji śliwki + miód nie sypnąć solidnej szczypty CYNAMONU :3
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też o nim myślałam, ale wśród jedzących był jeden anty-cynamonowiec, więc nie chciałam psuć frajdy ;) Pozdrawiam!!

      Usuń
  12. Takie leniwe i jogurtowe po prostu uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy