siła smaku

Kukurydziane placki z ciepłymi śliwkami

20

Po przepisach, które publikuję na blogu widać, jak bardzo uwielbiam wszelkiego rodzaju placki ;) Te stanowią miłą odmianę dla tradycyjnych, a dodatek mąki kukurydzianej sprawdził się idealnie! Jeśli chcecie przygotować je w wersji bezglutenowej, zamiast otrębów spróbujcie z płatkami ryżowymi! O dodatku ciepłych śliwek nie muszę chyba nic pisać :))


SKŁADNIKI:
(2 porcje)
  • 2 jajka
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki otrębów owsianych
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • oliwa
Jajka rozdzielić na żółtka i białka. Białka ubić lekko trzepaczką, dodać żółtka i jogurt naturalny i wymieszać. Wsypać mąkę, cukier i otręby i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć placki partiami nakładając ciasto na złoty kolor.
Podawać na ciepło.

Sos śliwkowy
7- 8 sztuk śliwek podzielić na ćwiartki i wyjąc pestki. Przełożyć do garnka, dodać łyżkę miodu i podgrzewać na średnim ogniu, aż śliwki się rozpadną i powstanie gęsty sos. 

Podawać z plackami, przekładając je śliwkowym sosem na zmianę. 
Smacznego!



20 komentarzy: Leave Your Comments

  1. te ciepłe śliwki do mnie przemawiają! świetny pomysł na pyszne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie ;) idealnie sprawdzają się na śniadanie!

      Usuń
  2. Jeju, ale apetycznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku też są przepyszne ;))

      Usuń
  3. Ciepłe śliwki uwielbiam też w postaci sosu do mięs...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W ten sposób o nich nie myślałam ale na pewno pasowały by idealnie! ♥ Dziękuję za inspiracje ;)

      Usuń
  4. łał! .śliwki na ciepło... muszą smakować bajecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Też jestem fanką mąki kukurydzianej w plackach, o śliwkach nawet nie wspomnę, a ten talerzyk to też istne cudo, wspaniale to wszystko zaaranżowałaś, :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) strasznie mi miło! Ja mąkę kukurydziana dopiero poznaję, nie wiem czemuewcześniej tak rzadko z niej korzystalam ;))

      Usuń
  6. O rany sos śliwkowy:) dałabym się pokroić za łyżke chociażby.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aż tak drastycznie być nie musi ;) Chętnie się podzielę ;)

      Usuń
  7. Jakie ciekawe te placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam i placki, i śliwki na ciepło! Na pewno skorzystam z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! ;)) Daj koniecznie znać jak Ci smakowały ;))

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy