siła smaku

Muffiny z borówkami

28




Odkąd (wiele lat temu) poznałam przepis na muffinki, nie sądzę, żeby ktoś znalazł łatwiejszy sposób na wypieki ;) Do tych nie musicie nawet wyjmować miksera, wszystko można wymieszać ręcznie. Włączanie piekarnika w taką pogodę jest bardzo kiepskim pomysłem, ale poświęćcie te pół godziny bo naprawdę warto! Przepis pochodzi z bloga Cukrowej Wróżki. Proporcje ciasta wystarczą na 12 dużych muffinek, moja foremka jest trochę mniejsza, więc wyszło mi ich około 17 sztuk.

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • szklanka borówek
Żeby zachować proporcje, najlepiej jest wszystkie "szklankowe" składniki odmierzać tą samą szklanką. 
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sól, dokładnie wymieszać. Dodać borówki i połączyć z mąką.
W drugiej misce roztrzepać jajka z cukrem (można to zrobić trzepaczką), dodać rozpuszczone (ja je rozpuszczam w mikrofalówce) masło i dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać maślankę i ponownie wymieszać. 
Do mąki przelać mokre składniki i wymieszać, ale tylko do połączenia składników (ciasto na muffiny powinno być 'grudkowe'). Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami i rozdzielić ciasto. 
Piec w temp. 180 st. C. przez około 35 minut do tzw. suchego patyczka. 
Wystudzić przed podaniem. 
Smacznego!



28 komentarzy: Leave Your Comments

  1. Z borówkami są najlepsze, a te na dodatek są śliczne :)
    Mi wychodzą zawsze krzywusy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje też popękały od góry, ale to jest chyba właśnie ich urok ;))

      Usuń
  2. przepyznie się prezentują, szkoda, że nie mam borówek pod ręką bo bym już je zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz je zastąpić innymi owocami: malinami, porzeczkami (wtedy więcej cukru) albo jagodami ;)) Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Muffiny... jak ja je lubię, z każdymi owocami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie też z każdymi owocami są przepyszne ;))

      Usuń
  4. Nie ma jak muffinki :) Zawsze się sprawdzają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oh super tutaj masz, świetne zdjęcia, wygląd bloga.. no same przepyszne rzeczy ~!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za miłe słowa ;))

      Usuń
  6. mniam! właśnie takie lubię!

    OdpowiedzUsuń
  7. Dal mnie muffinki to wypiek ekspres. Niewiele pracy a tyle radości...

    OdpowiedzUsuń
  8. I ja dzisiaj piekłam muffiny z borówkami. Muszę spróbować Twojego przepisu z maślanką. Ja robiłam z alkoholem.

    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest gdzieś przepis ;)) ??

      Usuń
    2. No jasne:)

      chociażby tutaj, na ajerkoniaku.

      http://backtaste.blogspot.ie/2013/07/barwne-biedonki.html

      Usuń
    3. Wypróbuje na pewno :**

      Usuń
  9. Anonimowy11.8.14

    Zrobiłam, wyrosły a po wyjęciu opadły :(
    Ale ciasto dobre, sprężyste- co źle zrobiłam?Czyżby borówki puściły wodę i taki był efekt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A borówki wymieszane z mąką? Wtedy nie powinny puszczać soku :) Jeśli były dobre, to nie przejmuj się tym, że opadły ;))

      Usuń
  10. Moje ulubione muffinki! Najbardziej lubię jak są tak pięknie popękane jak twoje!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wtedy wyglądają na bardzo domowe ;) Też takie lubię!!

      Usuń
  11. Takie apetyczne, że zjadłbym wszystkie! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszności :-) bardzo fajne babeczki :-) pozdrawiam i zapraszam do siebie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i chętnie odwiedzę ;))

      Usuń

Drukuj

Wydrukuj Przepis

Obserwatorzy